fbpx
Hva vet vi – egentlig? (What the Bleep Do We Know?!”)

Hva vet vi – egentlig? (What the Bleep Do We Know?!”)

USA, 2004
Regi: Mark Vicente, Betsy Chasse, William Arntz
Manus: William Arntz, Betsy Chasse, Matthew Hoffman
Med: Marlee Matlin, Elaine Hendrix, Robert Bailey Jr., John Ross Bowie, Armin Shimerman, Barry Newman
Lengde: 108 min.
Undertekster: Norsk, Dansk, Svensk og Finsk.
Anbefalt aldersgrense: 11 år
DVD

Filmen blander fiksjon og dokumentar, virkelige bilder og animasjon og handler om den døvstumme fotografen Amanda (Marlee Matlin). Hun begynner å se livets muligheter på en ny måte. Samtidig er den en reise i selskap med fysikere, matematikere og livssynsforskere, en reise i et kvantefysisk univers som er mer komplekst og levende enn vi tidligere har kunnet forestille oss.

Vi får høre hva kvantefysikken forteller oss om materie og energi, samt teorier om bevissthet, sansning, kroppens kjemi og hjernestruktur. Hva er tanker laget av? Kan tanker forandre det vi oppfatter som virkelig? – For å finne svar beveger vi oss ikke bare i den materielle verden, men trenger også langt inn i den åndelige, for dersom tanker er mer enn vilkårlige nevronimpulser, så er bevissthet mer enn en anatomisk prosess. Derfor eksisterer det kanskje en høyere makt, men fins den virkelig der ute – og hvor går egentlig grensen mellom «der ute» og «her inne»?

Det er fristende å se filmen i tilknytning til det noe upresise begrepet ”new age”. Vi får høre en rekke mer eller mindre troverdige forskere og ”eksperter” som uttaler seg om de store spørsmål vi mennesker ofte stiller oss om liv og eksistens, om vitenskapens muligheter og begrensinger. Selv om filmen gir få konkrete svar stiller den spørsmål som absolutt maner til ettertanke og som utfordrer rådende holdninger på en rekke områder. Bruken av animasjon og digitale spesialeffekter samt den integrerte rammefortellingen gjør filmen til noe mer enn en ”talking heads” dokumentar.

Ekstern webside: www.whatthebleep.com