fbpx
I Am Not Your Negro

I Am Not Your Negro

USA 2016
Original tittel: I Am Not Your Negro
Regi: Raoul Peck
Manus: James Baldwin
Med: Samuel L. Jackson
Språk: Engelsk
Lengde: 1 t. 32 min.
Aldersgrense: 12 år
Format: DCP/DVD med norsk tekst Obs! egne satser gjelder (Another World Entertainment)

Den anerkjente amerikanske forfatteren James Baldwin påbegynte arbeidet med boken «Remember This House» i juni 1979. Dette skulle bli en revolusjonær og dypt personlig tekst, med utgangspunkt i Baldwins erindringer av sine venner, borgerrettighetsforkjemperne Malcolm X, Medgar Evers og Martin Luther King. Da Baldwin døde i 1987, hadde han imidlertid kun skrevet 30 sider.

Regissør Raoul Peck har omformet denne hittil upubliserte teksten til en hardtslående kollasj av arkivfotografier, film- og nyhetsklipp. Baldwins ufullstendige manus inneholder sylskarpe betraktninger rundt de smertefulle opplevelsene knyttet til å være en svart amerikaner, og bidrar til å omskrive den amerikanske historien.
Pecks film trekker linjer fra boikottene og kampen mot rasesegregering på 1950- og 60-tallet, til de problematiske fremstillingene av svarte amerikanere i mainstream-kulturen, og demonstrasjonene mot politivold, som finner sted den dag i dag, med utgangspunkt i Baldwins personlige erfaringer og hans komplekse forhold til Black Power-bevegelsen.

I Am Not Your Negro er et kraftfullt og oppsiktsvekkende essay over afroamerikaneres virkelighet, og tematikken er stadig brennende aktuell. Samuel L. Jacksons fortellerstemme løfter på nydelig vis frem Baldwins poetiske, meditative språk.

Omtale hentet fra Filmweb

Les mer om filmen her.