fbpx
Incredible Shrinking Man, The

Incredible Shrinking Man, The

USA 1957
Regi Jack Arnold
Med Grant Williams, Randy Stuart, April Kent, William Schallert, Billy Curtis
Manus Richard Matheson
Foto Ellis W. Carter
Musikk Foster Carling, Earl E. Lawrence
81min 35mm

Mange regner 1950-tallet som gullalderen til sci/fi filmen. Da kom det iallfall svært mange gode og underholdende filmer. Oppfinsomheten og entusiasmen var stor, selv om ikke dyktigheten alltid var der. Bare tenk Ed Wood jr. En regissør som derimot både hadde entusiasme og dyktighet var Jack Arnold. Muligens den viktigste regissøren innen amerikansk Sci/fi film på 50-tallet. I tillegg til The Incredible Shrinking Man, står han bak mesterverk som It Came Form Outer Space(1953), Creature From the Black Lagoon(1954) og Tatantula(1955).

Han klarte å lage filmer som ikke bare er en oppvisning i UFOer fra fiskesnører, monstre laget av pappmasje og dårlig skjult kommunistfrykt, men filmer som i første omgang forteller en god historie. Spennenede sci/fi filmer som har en interessant fortelling som ligger til grunn for alt effektmakeriet er faktisk mangelvare den dag i dag. Derfor er filmene til Jack Arnold faktisk noe av det mest severdige du kan se av amerikansk etterkrigsfilm.

Scott Carey (Grant Williams) begynner å krympe etter at han blir utsatt for en radioaktiv tåke. Ingen kan hjelpe han, selv legene forstår ingenting. Etterhvert som han krymper bryter ekteskapet hans sammen, han blir terrorisert av en katt samt en edderkopp. Vil han til slutt forsvinne helt fra jordens overflate?

Filmen er et must for alle med en viss interesse for sci/fi. Filmen er langt forut for sin tid når det gjelder effekter og har så absolutt tålt tidens tann. En fryd for både øye og sjel er vel den rette beskrivelsen.

tg

(omtale fra Trondheim Filmklubb)