fbpx
India Song

India Song

Frankrike, 1975
Regi: Marguerite Duras
Med: Delphine Seyrig, Michel Lonsdale, Mathieu Carrière
Språk: Fransk/ Amarisk/ Hebraisk med norske undertekster.
Lengde: 1 t. 55 min.
Aldersgrense:
Format: DCP
Priskategori. Nonstop €200.

Duras er kjent som en av den franske nyromanens viktigste talerør. Hun har også laget et fåtall filmer, hvorav India Song er den mest kjente. Filmen forteller om en kjærlighetshistorie i 30-årenes India. Den erindres nå av noen stemmer, hvis ansikter vi aldri får se. En tidsmessig og stilistisk distanse skapes. De personene vi ser spiller som hypnotiserte, som marionetter i en nøye beregnet koreografi.

Med India Song skapte Marguerite Duras sin egen filmatiske verden, hvor alle regler for dramaturgi, klar lineær narrasjon og filmfoto bevisst ble forkastet. Etter å ha skrevet for film siden 50-tallet, med storverk som Hiroshima, Mon Amour og Mademoiselle på rullebladet, var hun mer enn klar for å ta over regirollen selv. India Song er den midterste av en syklus på tre filmer, Woman of the Ganges, India Song og Son nom de Venice dans Calcutta désert. De kan ikke akkurat kalles en trilogi da filmene til dels overlapper hverandre, utfyller hverandre og generelt utforsker det samme materialet. I de to siste brukte hun til og med det samme lydsporet, kun bildene er forskjellige. Stoffet er hentet fra flere av Marguerite Duras mest kjente bøker, som «Lol Valerie Stein», «L’amour» og «Le Vice-consul», her flettet sammen til et uhyre enhetlig verk om umulig/tapt kjærlighet.

De som har latt seg forføre av den trancelignende fortellermåten i India Song, vil i mange år etterpå kunne kjenne på den unike stemningen filmen ga, bare ved at filmens tittel nevnes. De forskjellige grep som Duras tar – all dialog/tale er atskilt i tid og rom fra det visuelle, skuespillernes rolle som kun en del av omgivelsene og et elegant kontemplativt foto, er alle bevisst benyttet for å plassere tilskueren i en helt egen og mottakelig stemning. For de som kjemper i mot og nekter å la filmen ta over styringen, kan det bli en lang og fruktløs reise.

(Omtale. Cinematekene)