fbpx
Kollektivet

Kollektivet

Originaltittel: Kollektivet
Regi: Thomas Vinterberg, Danmark, 2016
Sjanger: Drama
Medv: Ulrich Thomsen,Fares Fares,Trine Dyrholm,Julie Agnete Vang, Helene Reingaard Neumann, Ole Dupont, Lars Ranthe, Martha Sofie Wallstrøm Hansen, Mads Reuther, Anne Gry Henningsen, Magnus Millang, Adam Fischer, Rasmus Lind Rubin, Lise Koefoed, Jytte Kvinesdal
Manus: Thomas Vinterberg,Tobias Lindholm
Produsent: Sisse Graum Jørgensen, Morten Kaufmann
Foto: Jesper Toffner
Musikk: Fons Merkies  
Språk: dansk, norske undertekster 
Lengde: 1 t. 51 min.
Produksjonsselskap: Zentropa Entertainments,19Toolbox Film, Film Vast, Zentropa International Sweden, Topkapi Films, Zentropa International Netherlands  
Aldersgrense 9 år
Format: DCP (bestilles direkte fra Fidalgo film, byråets priser gjelder)

Filmen ‘Kollektivet’ foregår i København i 1970-årene og handler om akademikerparet Erik og Anna. Erik underviser på universitetet, mens Anna er nyhetsoppleser i TV Avisen.
-«Skuespillerprestasjonene er solide, men det er takket være Trine Dyrholm at filmen løftes. Hennes evne til å uttrykke de menneskelige følelser som oppstår etter hvert som historien utvikler seg er en gullmedalje verdig.» Terningkast 5 fra Cinema!
Tilværelsen er gått litt i stå for det middelaldrende paret, og de lengter etter å prøve noe nytt, så da Erik arver en enorm villa i Hellerup, etablerer de et kollektiv med drømmen om et ekte felleskap.
Datteren Freja, en håndfull gode venner og enkelte helt nye bekjentskaper flytter inn. Midt i alle husmøtene, pilsene og festene forteller Erik at han har fått en elskerinne – studinen Emma. Hverken han eller Anna ønsker at deres ekteskap skal gå i stykker, så Emma inviteres inn i kollektivet og før de har fått snudd seg, begynner dynamikken å endre seg.
‘Kollektivet’ er regissert av Thomas Vinterberg, og det er hans første danske film siden den kritikerroste ‘Jakten’ fra 2012. Det er både et humoristisk portrett av en svunnen tid og en fortelling om vanskelig kjærlighet. Filmen er basert på regissørens eget teaterstykke, som han oppførte i Wien.
Manuskriptet til filmversjonen er blitt til i samarbeid med Tobias Lindholm, som også arbeidet sammen med Vinterberg på ‘Submarino’ og ‘Jakten’. Ulrich Thomsen og Trine Dyrholm har hovedrollene som Erik og Anna, mens den relativt ukjente Helene Reingaard Neumann spiller Emma.
‘Kollektivet’ har også Lars Ranthe fra ‘Dirch’ og Fares Fares fra ‘Kvinden i buret’ på rollelisten.
Trine Dyrholm fikk Sølvbjørnen for Beste Kvinnelige Hovedrolle i Berlin 2016 for sin prestasjon i filmen.
(Omtale Filmweb)