fbpx
Krig

Krig

Sverige, 2017
Regi: Goran Kapetanovic
Manus: Jannik Tai Mosholt
Skuespillere: Loke Hellberg, Meja Björkefall, Emilio Silva, Malin Levanon.
Produksjonsselskap: CB Serige AB
Lengde: 84 min
Språk: svensk tale, norsk tekst
Aldersgrense: 11 år.
Format: DCP, Bluray

Filmen tilbys gratis med norsk tekst i samarbeid med NFI. Les om andre filmer i dette samarbeidsprosjektet.

11 år gamle Malte kommer som innflytter til et ikke navngitt sted i Skåne. Her blir han møtt av en slags krigssone, hvor to konkurrerende barnegjenger kjemper om den lokale skatehallen. Malte har matematikeren John Nash som sitt store idol, og blir fort en slags strategisk leder for den ene gruppen. Til tross for at filmen kun har barn i hovedrollene hviler det et mørkt preg over hendelsene. Både visuelt og tematisk kan det hele minne om en perfekt miks av Tomas Alfredsons La den rette komme inn og Wes Andersons Moonrise Kingdom.

Regissør Kapetanovic viser seg som en glimrende barneskuespiller-instruktør og maner frem naturtro og engasjerende prestasjoner fra omtrent alle involverte. Særlig imponerende er Loke Hellberg i rollen som Malte, og Emilio Silva som spiller den konkurrerende gjenglederen Omar. På subtilt vis stiller filmen spørsmål om hvordan konflikter mellom venner og naboer kan oppstå, og Kapetanovic har selv uttalt han har latt seg inspirere av egne opplevelser av hvordan grupperinger oppsto i forkant av krigen på Balkan.

Bosnisk-svenske Goran Kapetanovic (1974) er regissør, og underviser ved teaterhøgskolen i Malmø. Filmene hans har mottatt over 20 internasjonale priser, og kortfilmen hans Kiruna-Kigali (2012) var kortlistet til Oscar for beste kortfilm. Min faster i Sarajevo (2015) vant Guldbagge for både beste regi og birolle.