fbpx
Kvar song ei soge

Kvar song ei soge

Originaltittel: Kvar song ei soge
Regi: Aaslaug Vaa, Norge, 2016
Sjanger: Dokumentar
Medvirkende: Inger Lien, Hillborg Romtveit, Marthe, Jarle Nordjordet, Britt Karin, Halvor Nordjordet, Jon Inge, Ragnhild Øverbø Særsland, Randi Øverbø Hove, Kjell Hove, Einar Øverbø, Trygve Vågen, Birgit Landsverk, Lars Erik Skjøtskift Øygarden.
Manus: Aaslaug Vaa og Virginie Surdej
Produsent: Knut Skoglund og Aaslaug Vaa
Foto: Virginie Surdej
Språk: norsk
Lengde: 1 t. 11 min.
Produksjonsselskap: Villa Lofoten 
Aldersgrense Tillatt for alle
Format: DCP (filmen bookes direkte fra Euforia film, byråets priser gjelder)

– ditt liv fortalt i hundreårige songtradisjonar.
Amandanominert for beste dokumentar!
Opp gjennom hundreåra har songtradisjonen, eller kvedinga, hatt ein viktig plass i norsk kultur. KVAR SONG EI SOGE er ein film om dei som syng, som set pris på og fører desse songane vidare den dag i dag.
I songen skaper folk rundt Møsvatn, høgt til fjells, 900 moh og tett på Hardangervidda, meiningsfulle forteljingar i og om liva sine. Songane bind saman fortid og framtid, minne og forventningar. I eit ubrote samspel fortel songen historiar og skaper historie. Slik blir kulturarva levande i kvardag og fest frå vogge til grav.

Kultur er ikkje noko gitt, men ei alltid uavslutta oppgåve. Filmen handlar om å ta vare på ein eldgamal tradisjon og å utvikle han vidare. Varmt og nært, muntert og sorgfullt blir det i KVAR SONG EI SOGE fortalt om det å høyre til, reise bort og å lengte heim.

REGISSØREN OM FILMEN:
Det er ikke lenge siden vi sang for maten, før hver time på skolen, i kirkebenken – men de aller fleste luller fortsatt ungene sine i søvn med noe som ligner på ei voggevise. Sangen bærer vi med oss bestandig uansett om vi mister alt. Folkesangen er ikke det hotteste temaet i dagens verden preget av konflikter og flyktningstrømmer. Men glem aldri hva Berthold Brecht skrev: «Et folk som synger kan aldri dø!»
Eller som Hillborg Romtveit sier det i traileren: «Eg trur at hadde eg ikkje songe, so hadde eg sikkert vore galen».
«Kvar song ei soge» foregår i Norges høyst beliggende bygd, Møsstrond, 908 moh. Den er delvis veiløs og har 115 innbyggere. Møsvatn er ikke et hvilket som helst vann. Utbyggingen av vannet resulterte i 1904 i da verdens største kraftstasjon. Krafta fra vannet dannet grunnlag for Hydros produksjon av kunstgjødsel, og etterhvert også tungtvann.
Paradoksalt nok har folkesangen fortsatt en betydningsfull plass i hverdagen i denne tidlig industrialiserte høyfjellskulturen. Her har folk i uminnelige tider valgt å synge for hverandre og ungene sine. Det synges fortsatt i hele landet og det er langt flere som bærer på folketonene våre enn vi tror.
Med denne filmen ønsker jeg å rette oppmerksomheten mot hverdagens estetikk og etikk. Jeg håper at folk etter å ha sett filmen også stiller seg spørsmål om hva de selv ønsker å videreføre i vår kultur til kommende generasjoner. Sangen kan aldri vernes og sikres. Den kan bare bæres videre av menneskene selv.

Om regissøren:
Aaslaug Vaa (født 1955) er utdanna agronom, allmennlærar og cand. phil. med fagkretsen historie, filosofi og kunsthistorie. Hun har jobbet i kultursektoren siden 1981.
Hun har regissert den prisbelønte SING LINGELING som mottok NRKs publikumspris under Kortfilmfestivalen i Grimstad 2014, er vist ved en rekke norske filmfestivaler, innkjøpt av NRK Super og bibliotekene, samt vist på AftenpostenTV.
I tillegg har ho produsert STJERNER OVER LOFOTEN og REISEN GJENNOM LOFOTEN. KVAR SONG EI SOGE er hennar fyrste dokumentarfilm.
Aaslaug var kino- og kultursjef i Åsnes fra 1981 til 1986 og fylkeskultursjef i Nordland fra 1986 til 2008. Under hennes ledelse ble det etablert institusjoner som bl.a Figurteateret i Nordland, Nordland kunst- og filmfagskole, Arkiv i Nordland, Kulturminner i Nordland, Hamsunsenteret på Hamarøy samt «Skulpturlandskap Nordland». I tillegg har hun hatt en rekke styreverv i norsk kulturliv, samt vært
redaktør og forfatter på flere publikasjoner.

Kvar song ei soge – NORSK TRAILER from Villa Lofoten Film on Vimeo.