fbpx
La Cérémonie

La Cérémonie

Frankrike, 1995
Regi: Claude Chabrol
Medv.: Isabelle Huppert, Sandrine Bonnaire, Jean-Pierre Cassel, Jacqueline Bisset
Format: Bluray/DVD
Lengde: 1 time 52 minutter
Aldersgrense: 15 år
Fransk tale, engelsk tekst

En velstående borgerklassefamilie er på utkikk etter en ny hushjelp. De finner den tilsynelatende perfekte kandidaten i Sophie (Sandrine Bonnaire). Hun er stille og gjør ikke mye ut av seg, men er flink til å lage mat, er glad i å stryke og oppfører seg pent. Familien liker henne, selv om hun i enkelte øyeblikk kan virke noe merkelig.

På subtilt vis lar den franske legendariske regissøren Claude Chabrol oss gradvis ane og delvis forstå mennesket bak fasaden, i små hverdagslige observasjoner. Det meste uttrykkes med kroppsspråk og antydninger, veldig lite i klartekst. Sett utenfra ser vi tidlig tegnene, men for vertsfamilien forblir alt uklart inntil det er for sent.

Gnisningene mellom Sophie og vertsfamilien eskalerer idet hun innleder et vennskap med en eksentrisk lokal postansatt, Jeanne (spilt avIsabelle Huppert), som allerede er uglesett og erklært uønsket hos familien. Vennskapet mellom de to ustabile kvinnene får etter hvert frem det mørkeste i hverandre, før uhyggelige antydninger om begges fortid kommer piplende mot overflaten.

(…)

Kvalitet er det uansett hvordan man vrir og vender på det, tett opp mot det beste den franske mesteren noen gang har gjort. La oss si at La Cérémonie er Claude Chabrols «moderne mesterverk».

Trond Johansen, 29. april 2010

 

Filmen tilbys i samarbeid med Institut français

logo