fbpx
La Notte

La Notte

Italia/Frankrike, 1960
Regi Michelangelo Antonioni
Med Marcello Mastroianni, Jeanne Moreau, Monica Vitti, Bernhard Wicki og Rosy Mazzacurati
Manus Ennio Flaiano, Tonino Guerra og Michelangelo Antonioni
Foto Gianni Di Venanzo
Musikk Giorgio Gaslini
Språk: italiensk med engelsk tekst
121 min.
35mm og bluray
Anbefalt aldersgrense: 12 år

Giovanni er suksessrik forfatter. Han bor sammen med sin kone Lydia i Milanos fasjonable strøk. Etter et sykehusbesøk hos en døende venn, blir Lydia forbannet på sin mann hvorpå de to drar hver sin vei. Senere samme dag, når ekteparet skal delta på et selskap i forbindelse med Giovannis siste boklansering, er de ennå ikke på talefot med hverandre. Giovanni entrer festen alene mens Lydia går gatelangs i sitt gamle nabolag i Milano.

Det er åpenbart en del hindringer i veien fram til ekteskapelig harmoni mellom Giovanni og Lydia. De har vært gift lenge, men signalene tyder på at forholdet deres går langsomt i oppløsning. Lydia kjeder seg på grunn av sin éndimensjonale mann. Hun har også lenge vært klar over mannens sidesprang med datteren til en velstående industrieier. Forholdet mellom Giovanni og Lydia er i ferd med å ødelegges av mangelen på kommunikasjon. Dette stiller Lydia i forlegenhet, noe hun selv er klar over. Haken er altså ikke å identifisere problemet, men for Lydia er dette en virkelighet hun ikke vet hvordan hun kan komme ut av.

Den sentrale scenen fra Natten er festen der Giovannis bok lanseres. Selskapet og rammene rundt dette skildres på en heller dyster og tidvis overfladisk måte. Det er Antonionis mening å skape en kald og lite optimistisk stemning. Filmen introduserer herigjennom ulike problemstillinger omkring emosjonelle, sosiale og filosofiske aspekt. På mange måter handler filmen, hvis plot spenner over bare ett døgn, om fremmedgjøring i det moderne samfunn. Det gjør ikke 40 år gamle Natten mindre aktuell i dagens samfunn.

 

Bergen Filmklubb/red