fbpx
Ladykillers, The

Ladykillers, The

Storbritannia 1955
Regi: Alexander Mackendrick
Med Alec Guinness, Peter Sellers, Katie Johnson, Cecil Parker, Danny Green
Manus: William Rose
Musikk: Tristram Cary
91 min. 35mm og DVD, utekstet,

I dette narrespillet over følgene av å ha dårlig samvittighet, framstiller Alec Guiness det kriminelle geniets svar på Don Quixote, omgitt av ikke mindre enn fire Sancho Panza’er, en av dem en opplagt Peter Sellers som en av hans medsammensvorne gangstere. Men den store figuren i denne farsen er Katie Johnson som Mrs. Wilberforce, den 70 år gamle enken som eier et hus i en bombeherjet blindgate i London. Hun leier ut rom til professor Marcus, den farligste av fem banditter som planlegger et genialt ran.

Forbryterne har planlagt alt til minste detalj, og gevinsten de håper på er svimlenede. Men den gamle vertinnen vipper dem alle av pinnen, uten å selv være klar over det. Bare gjennom sin eksistens og sine urengelske vaner – den evinnelige tedrikkingen, måten hun bærer sin paraply på, og en kompromissløs sannhetstrang – utgjør hun etter hvert den den største trussel mot leieboernes plan. Slik blir The Ladykillers en romantisk (om enn ganske så morbid) moralsk fabel som viser at ovenfor den absolutte uskyld, står selv den mest harbarket frynsete moral hjelpeløs.

Dette er en Ealing-komedie av aller beste merke. Manus, replikker, gags, detaljer, skuespillere – her stemmer alt. Takket være neorealisten Mackendricks sans for de små detaljer og finesser har denne filmen med all sin morbide humor blitt et mesterverk blant gangsterkomedier. Mackendrick viser at han lekende lett behersker balansegangen mellom iskald kynisme og sjarmerende farse, to ytterligheter som ikke lett lar seg kombinere. Utspekulert, vittig, elegant – og en touch makabert – velbekomme!

(red. omtale fra Trondheim Filmklubb)

Trailer

ladykillers