fbpx
Lars von Triers fem benspænd

Lars von Triers fem benspænd

Danmark 2003
Regi: Jørgen Leth, Lars von Trier
Manus: Lars von Trier
Med: Jørgen Leth, Lars von Trier, Jacqueline Arenal, Daniel Hernandez Rodriguez, Patrick Bauchau, Alexandra Vandernoot, Claus Nissen, Maiken Algren
Prod: Zentropa Real, Wajnbrosse Productions, Almaz Film Productions, Panic Productions
1 t 31 min, Alle
35mm og DVD

Dette er et prosjekt så anerledes og visjonært at bare Lars von Trier kan stå bak!

Alle som kjenner til Lars von Trier, vet at motstand og restriksjoner er viktige bestanddeler i hans filmatiske filosofi. Når han så finner ut at den danske filmskaperen Jørgen Leth trenger et lite spark bak, skjer det nettopp i form av en rekke utfordringer, eller fem «benspænd». Trier trekker frem Leths mesterlige kortfilm fra 1967, Det perfekte menneske, og ber Leth gå ut og gjøre filmen om igjen. Fem remakes skal han komme opp med, alle helt forskjellige og alle skapt i henhold til noen elementære regler som vil gjøre jobben komplisert eller smertefull for ham.

Resultatet? En visjonær metafilm, en dokumentar som overskrider alle klassiske genredefinisjoner og i stedet gir oss noe helt nytt, et perverst eksperiment, en lystig lek, et utradisjonelt terapeutisk prosjekt – og en sensasjonell kinoopplevelse!

Lars von Triers fem bænspend er en unik reise inn i den bisarre kunst det er å skape film – og et spennende portrett av to enere som mestrer den.