Frankrike / Italia 1963
Regi: Jean-Luc Godard
Manus: Jean-Luc Godard, etter en roman av Alberto Moravia
Foto: Raoul Coutard
Med Brigitte Bardot, Jack Palance, Michel Piccoli, Fritz Lang
103min. Bluray, 35mm, engelsk tekst
Priskategori: Internasjonal import (Tamasa)
Hovedpersonene i Le Mépris er menneska rundt filminnspillinga av Odysséen. Først og fremst manusforfatteren Paul, som påstår at han har tatt på seg oppdraget for konas skyld. Hans hustru Camille bruker nemlig ganske mye penger på å kjede seg. Produsenten Jerry Prokosch fra Amerika er fullt beskjeftiget med å skjelle ut medarbeidere og å overtale Camille med på diverse upassende utflukter. Regissør Fritz Lang (spilt av Fritz Lang!) er kunstneren.
Forakta (le mépris) som filmen har fått navn etter har ofte blitt tolka til å være forakta mot den kommersielle filmindustrien. En klar grunn til at dette synet på Le Mépris er så vanlig er personligheten til produsenten av Odysséen. Sjelden er et menneske blitt framstilt som meir usympatisk og kunstnerisk talentlaust enn amerikanske Jerry Prokosch. Han leser opp sitat som han syns er fine fra ei notisbok, han hiver filmbeholdere av blikk i hytt og pine fordi han ikke syns at Langs versjon av Odysséen er dramatisk nok, og han er ute etter kollegaens kone. Mot den amerikanske mannens smakløshet blir Fritz Lang stående som beskytter av og representant for den virkelige, klassiske kunsten.
Det blir snakka fire språk og det fins en oversetter, Francesca, som i tillegg til å ha en funksjon som knutepunkt mellom alle disse menneska som er så uenige, muligens er Godards våpen mot dubbing. Hvis det var så at hun skulle forhindre dubbing, var hun nok ikke lada med bra nok ammunisjon. Da Le Mépris vart vist for første gang, i Italia, var det nemlig i dubba versjon.
De vise påstår at med de problemstillingene som tas opp i filmen blir Le Mépris en av etterkrigstidas viktigste filmer, kanskje til og med den viktigste. Utvilsomt er det i hvert fall en av Godards aller flotteste filmer, og det sier ikke så rent lite.
rbp/red
(omtale fra Cinemateket i Trondheim)