fbpx
Løftet

Løftet

Belgia 1996
Original tittel: La Promesse
Regi: Luc & Jean-Pierre Dardenne
Skuespillere: Jérémie Renier, Olivier Gourmet
Manus: Luc & Jean-Pierre Dardenne
Sjanger: Drama
Språk: Fransk

35 mm

Løftet er en fortelling i realistisk stil om vårt forhold til innvandrere, om medfølelse, moralsk oppvåkning og menneskelig verdighet.

Igor er 15 år gammel, og sammen med sin far organiserer han et ulovlig asylmottak i en belgisk by. Far og sønn får illegale innvandrere til selv å bygge sitt hus, samtidig som de kan heve leie, og garantere deres skjul.
Denne virksomheten opplever Igor som en bit av hverdagen, og han kommer i god kontakt med innvandrerne, samtidig som han ser hvordan hans far behandler dem med et minimum av medmenneskelighet. En dag faller en afrikansk innvandrer ned fra stillaset, og dør. Men før han dør har han fått Igor til å inngå et løfte om å ta godt vare på kona og barna. Faren derimot er kun interessert i å bli kvitt liket, og ikke gjøre dødsfallet kjent for familien. Igor sier ingenting om løftet til sin far, og gjennomgår etter hvert en dramatisk moralsk oppvåkning.

Denne filmen er en av de sterkeste europeiske filmene fra det siste året. Brødrene Dardenne har tidligere beskjeftiget seg med dokumentarfilm, og deres spillefilmdebut bærer preg av en strengt realistisk formbevissthet.