fbpx
M – Mörder unter uns

M – Mörder unter uns

Prod.: Tyskland, 1931
Regi: Fritz Lang
Manus: Fritz Lang og Thea von Harbou
Medv.: Peter Lorre, Ellen Widmann, Inge Landgut, Otto Wernicke, Gustaf Gründgens
118 min. s/hv, norske tekster

35 mm

M er en av Fritz Langs beste filmer og var også hans egen favoritt.Filmen er en nærstudie av en psykopatisk barnemorder. Den er inspirert av en serie perverse barnemord i Düsseldorf, og med en uhyggelig atmosfære skildres panikkenni storbyen der barnemorderen herjer. Politiet driver hektisk spaninsvirksomhet under ledelse av inspektør Lohmann (en skikkelse som også dukker opp i Langs neste film, Dr. Mabuses testamente, 1933), men uten særlig hell.

Alt politioppstyret forstyrrer byens underverden og småforbryterne organiserer selv en jakt på barnemorderen. For en gangs skyld er det samsvar mellom politiets og de kriminelles interesser. Det er underverdenen som lykkes med å fange gjerningsmannen og stiller ham for sin egen makabre domsstol.

Lang viser sitt mesterskap først og fremst i kombinasjonen av en presis miljøskildring og psykologisk drama. Stilistisk er filmen en blanding av ekspresjonistiske og realistiske elementer. M er Langs første lydfilm og viser at overgangen til lyd ikke bød på noen problemer for han. Han bruker musikk, stemmer og lyder på en like fantasifull og suggererende måte som bildene. Bl.a. plystrer morderen med stor effekt et tema fra Edvard Griegs «I Dovregubbens hall» når han konsentrerer seg om et nytt offer. Morderen spilles mesterlig av Peter Lorre, som siden reiste til Hollywood der han blant annet fikk roller i Malteserfalken (1941) og Casablanca (1943).