fbpx
Må jette

Må jette

Sverige, 2017
Originaltittel: Måste gitt
Regi: Ivica Zubak
Medv.: Can Demirtas, Lena Endre, Jörgen Thorsson, David Nzinga, Kemal Canli, Shebly Niaravani
Manus: Can Demirtas, Ivica Zubak
Produsent: Abbe Hassan
Språk: Svensk tale, norsk tekst
Lengde 1 t. 36 min.
Aldersgrense: Sterke følelsesutbrudd og enkelte voldsskildringer gjør at denne filmen får aldersgrense 12 år.
Format: DCP

Obs! Egne satser. Spør om pris ved bestilling.

 

En herlig energibombe fra den svenske forstaden.

MÅ JETTE (på norsk: «Må stikke») er et energisprakende kulturkræsj hvor drabantby-Sverige møter Stockholm-fiffen på Södermalm. Småkriminelle Metin (Can Demirtas) fra den belastede forstaden Jordbro gjør små brekk med kompiser på dagtid, men om kvelden skriver han om sitt eget liv i dagboka – i håp om å en dag å bli forfatter. Ved et uhell havner Metins notater i hendene på skuespilleren Lena (Lena Endre) og deretter forleggeren Puma (Jörgen Thorsson) som begge faller pladask for «den nye store stemmen i svensk litteratur». Men med dagbokas sensitive opplysninger på avveie havner Metin i en umulig lojalitetskonflikt mellom forbrytervennene og egne kunstneriske ambisjoner.

Med glimt i øyet leker MÅ JETTE seg med fordommer både om forstadens innvandrermiljø og Stockholms middelklasse.

Regissør Ivica Zubak (f. 1978) er en kroatisk-svensk skuespiller, regissør og manusforfatter som har laget en rekke kortfilmer. Han spillefilmdebuterte med KNÄCKA (2009).

REGISSØREN OM FILMEN:

«Hva skjer når to verdener kræsjer? Jeg ønsket med MÅ JETTE å leke med og bryte ned fordommene både om forstedene og middelklassen. Deres fascinasjon og uvitenhet om hverandre forteller mye om vårt samfunn og om mennesker.

Jeg var 13 år da krigen i det tidligere Jugoslavia brøt ut. Vennene mine som var over 18 år deltok ved fronten, hvis ikke fedrene deres hadde fått sendt dem ut av landet. Mange av mine naboer og slektninger som nettopp hadde fylt 18, som nettopp hadde kysset sin første kjæreste eller fått seg førerkort, kom aldri tilbake. Hvilket sløseri av liv og energi, talent og ungdom.

Sløsing med ungdom og talent har alltid fascinert meg og er et gjennomgående tema i filmene mine. Jeg ser det samme mønsteret overalt – uavhengig av sosial klasse eller nasjonalitet.»