fbpx
Mannen som elsket kvinner (16mm)

Mannen som elsket kvinner (16mm)

Frankrike 1977
Original tittel: L’ homme qui aimait les femmes
Regi: François Truffaut
farger, 118 min, norske undertekster
16mm
Mannen som elsket kvinner er en av François Truffauts siste filmer. Han debuterte i 1959 med På vei mot livet (1959) og var utover på 60-tallet en av førerne av den franske nye bølgen med filmer som Skyt på pianisten (1960) og To menn og en kvinne (Jules og Jim, 1961). Truffaut elsket film og var bl.a. sterkt påvirket av to av filmens store mestere; Jean Renoir for hans humanistiske patos og Alfred Hitchcock for hans tekniske brillians.
I Mannen som elsket kvinner møter vi Bertrand Morane, en mann i 40-årene fra Montpelier. Han arbeider ved Intituttet for Fluid Mekanik der han undersøker hvordan tro kopier av fly og båter påvirkes av atmosfærisk uro som skyer, vind og uvær. Etter arbeid er det slutt på samværet med menn, da tar hans store lidenskap over; kvinner, kvinner og atter kvinner. Han har ingen venner, kun elskerinner. Truffaut stiller så spørsmålet: Er Bertrand kun en ordinær, følelsesmessig kynisk skjørtejeger?
Filmen begynner med Bertrands begravelse (det er kun kvinner til stede). Hans historie blir så fortalt i tilbakeblikk. På denne måten kan hovedpersonen selv kommentere sine tidligere handlinger og opplevelser. Det er dette som først og fremst gjør filmen interessant; den spennende fortellermessige bruken av voiceover. Filmen er av den grunn et av de sentrale analyseeksemplene i Filmklubbforbundets studiehefte Tale i film.

NFK