fbpx
Markedets lov

Markedets lov

Original tittel: La loi du marché
Regi: Stéphane Brizé, Frankrike, 2015
Aldersgrense: Alle
Språk: Fransk
Tekstet: Norsk
Spilletid: 1t 33min
Med: Vincent Lindon, Yves Ory, Karine de Mirbeck
Format: DCP (bestilles direkte fra Fidalgo film, byråets priser gjelder)

I Markedets lov ser man nok en gang hvilken fantastisk skuespiller Vincent Lindon er. Svært fortjent vant han prisen for beste skuespiller i Cannes i fjor for denne rolletolkningen. Lindon har siden tidlig 80-tall vært å se i en lang rekke filmer i hjemlandet, deriblant Claude Lelouchs En vakker historie og Claire Denis’ Vendredi Soir og Les salauds, Philippe Liorets Velkommen, bare for å nevne noen få.

Lindon har også samarbeidet med regissør Stéphane Brizés tidligere (Mademoiselle Chambon og A Few Hours Of Spring). Her spiller han en voksen mann, Thierry, som i det Markedets lov begynner
allerede har vært arbeidsledig en stund. Brizés stil kan minne om Dardenne-brødrene og Ken Loach, der han med nøktern realisme viser raden av ydmykelser Thierry gjennomgår – fanget i et system som dehumaniserer ham. Vi ser samtaler med banken, jobbintervjuer via Skype, jobbsøkerkurs der innsatsen kritisk gjennomgås i plenum ut fra en sjekkliste (hvor offensiv, hvor vennlig, hvor tydelig etc). Mange av scenene er i og for seg udramatiske, men likevel svært ubehagelige. Thierry prøver å forholde seg pragmatisk til utfordringene han står overfor, men vi ser – på hele kroppsspråket – hva det krever av ham.
(Omtale fra Cinemateket i Oslo)