fbpx
M*A*S*H

M*A*S*H

USA, 1970
Regi: Robert Altman
Skuespillere: Donald Sutherland, Robert Duvall, Jo Ann Pflug, Elliott Gould, Gary Burghoff, Sally Kellerman, Michael Murphy, Tom Skerritt, Fred Williamson, Roger Bowen, Ken Prymus, Indus Arthur, René Auberjonois, Bobby Troup, David Arkin, Bud Cort
Språk: Engelsk tale, norsk tekst
Lengde:116 m.
Format: Bluray

Robert Altmans komedie om livet ved et amerikansk feltsykehus under Korea-krigen ble en stor suksess i 1970 i et USA der motstanden mot Vietnamkrigen var i ferd med å vokse seg sterk. Filmen etablerte Robert Altmans særpregede stil og karrière og dannet også utgangspunktet for den populære tv-serien.

M*A*S*H (Mobile Army Surgical Hospital) er en galgenhumoristisk og uærbødig satire over krigen og all den vesen. Feltkirurgene Duke, Trapper John og Hawkeye utfører sine operasjoner med ett øye på pasienten og det andre på sykepleierskene og lar vitsene fly tett over sønderskutte soldatkropper. Filmen har ingen handling i tradisjonell forstand, men byr på en serie lett sammenføyde episoder.
Med M*A*S*H etablerte Altman den narrative teknikken han senere gjorde til sitt varemerke. I denne filmen etablerer han også et absurd univers som består av mennesker som er midlertidig slynget sammen på den andre siden av kloden for å bli kollegaer, venner, elskere og fiender – alt innenfor rammene av en krig som ingen tror noe særlig på. M*A*S*H veksler frivolt mellom den mest farseaktige sex-komedie og det blodigste operasjonssalsdrama, og harselerer respektløst over tradisjonelle amerikanske verdier som patriotisme, autoriteter, religion og heltemot.

Omtale: Cinemateket