fbpx
Maskenes konge

Maskenes konge

Hong Kong, Kina 1996
Regi: Wu Tianming
Manus: Wei Minglun
Med: Zhu Xu, Zhou Renying, Zhang Zhigang
Prod: Shaw Bros./Beijing Youth Film Studio, Wu Tianming
1 t 42 min, Passer fra 7 år
35mm & DVD

Maskenes konge – Wang – er en illusjonskunstner som til fingerspissene behersker en eldgammel Sichuansk teknikk med å skifte ansiktsmasker.

Som om det var ren magi tryller han på brøkdelen av et sekund fram de mest fargesprakende eller groteske ansiktsuttrykk. Slik reiser Wang rundt på markeder og der folk samles, for å tjene til livets opphold med sine maske-kunster.
Wang er en eldre mann uten familie. Han bor alene i en liten husbåt, kun med en apekatt til selskap. Da hans egen sønn ble syk og døde mistet han ikke bare sin øyesten, men også den eneste muligheten til å videreføre maske-teknikken. Teknikken kan etter tradisjonen kun læres til en sønn eller sønnesønn, og det er ingen andre som behersker maskespillet slik Wang gjør. Han bestemmer seg derfor for å adoptere en gutt og begynner å lete på markedet der barn er til salgs for å finne et passende emne. Men for det meste er det bare piker som bys fram. Så nærmest ved et under står han der, en liten gutt, og roper «bestefar» etter Wang. Gutten som er fra en fattig flomrammet familie er til salgs, og Wang går med på å betale en høy pris for å kjøpe ham. En lykkelig tid følger for Wang og guttehvalpen, de finner tonen fra første sekund. Men alt går ikke slik Wang hadde tenkt seg. Det viser seg å bli problematisk å lære den lille opp i de avanserte kunstene…

Som en asiatisk Kolya skildrer Maskenes konge med ømhet og varme det intense vennskapet og den gjensidige avhengighetsforholdet mellom et lite barn og en gammel mester som plutselig er blitt bestefar. Filmen er en hjertevarmer, både for store og små.