fbpx
Meg eier ingen

Meg eier ingen

Sverige, 2013

Original tittel: Mig äger ingen
Regi: Kjell-Åke Andersson
Skuespillere: Mikael Persbrandt, Tanja Lorentzon, Sten Ljunggren, Ida Engvoll, Ping Mon Wallén, Saga Samuelsson, Linn Skåber
Manus: Pia Gradvall
Sjanger: Drama
Språk: Svensk tale, norsk tekst
Lengde: 1 t. 49 min.
Sensur: 11 år
Format: DVD, DCP (bestilles direkte fra Arthaus)

 

Da Lisa var fire år gammel forlot moren hjemmet. Hun vokser opp med pappa Hasse som hun elsker uten forbehold. I årene som går kjemper hun for å beholde heltebildet av sin stadig mer alkoholiserte far. Til slutt stilles hun overfor et avgjørende valg.
MEG EIER INGEN er en gripende, varm og sorgmunter oppvekstberetning fra Sverige på 70-tallet. Først og fremst en sterk fortelling om et far-datter-forhold utenom det vanlige, men også et portrett av det svenske sosialdemokratiet og tiåret som markerte vendepunktet for det svenske «folkhemmet».
Filmen bygger på Åsa Linderborgs kritikerroste selvbiografi med samme navn fra 2006.
I hovedrollen som Hasse gjør Mikael Persbrandt en av sine beste roller. Han er mest kjent for sine hovedroller i seriene HAMILTON og BECK og er også å se i de to siste HOBBIT-filmene.
Regissør Kjell-Åke Andersson har mange filmer bak seg blant annet JULEORIATORIET, FAMILIEHEMMELIGHETER og MIN STORE TJUKKE FAR.
MEG EIER INGEN har fått æren av å åpne Tromsø filmfestival 2014. Festivalsjef Martha Otte sier om valget: «Den er rett og slett veldig god, og derfor vil vi ha den som åpningsfilm. Vi får et uromantisert bilde av et forhold mellom en datter og hennes alkoholiserte far, og den er utrolig velspilt».

Omtale: Arthaus