fbpx
Middelhavet

Middelhavet

USA / Italia, 2015
Originaltittel: Mediterranea
Skuespillere: Koudous Seihon, Alassane Sy, Adam Gnegne, Mary Elizabeth Innocence, Pio Amato, Zaccaria Kbiri, Davide Schipilliti, Vincenzina Siciliano
Regi, manus: Jonas Carpignano
Musikk: Benh Zeitlin, Dan Romer
Lengde: 1 t. 50 min.
Aldersgrense: 12 år. Begrunnelse: Gjennomgående mørk stemning og enkelte voldsskildringer gjør at denne filmen får 12-årsgrense.
Format: DCP (obs, egne satser). Filmbyrå: Mer Film.

I 2015 går det knapt en dag uten at mediene forteller om mennesker som med livet som innsats forsøker å ta seg til Europa ved å krysse Middelhavet i overfylte og lite sjødyktige fartøy, og det er lite som tyder på at flyktningestrømmen vil avta med det første. Den på alle måter dagsaktuelle MIDDELHAVET er fortellingen om Ayiva og Abas, to menn fra Burkina Faso som er på vei til Europa for å skape seg et bedre liv for seg selv og sine familier. Etter en lang og strabasiøs ferd ender de to opp i Italia hvor de får jobb som appelsinplukkere, men selv om reisen har kostet dem både blod, svette og tårer, er det ingen som har forberedt dem på holdningene som møter dem i det nye landet. MIDDELHAVET er en film som gir de tragiske – og for mange europeere skremmende – nyhetsreportasjene om flyktningestrømmen fra Afrika og Midtøsten et menneskelig ansikt. Takket være dokumentarisk fotoarbeid og regissør Jonas Carpignanos unike talent for å finne dramatisk nerve i selv de enkleste scener, er dette et velskrevet og velspilt drama som skildrer et deprimerende relevant stykke moderne europeisk virkelighet.

Omtale: BIFF 2015