fbpx
Midnight Special

Midnight Special

USA, 2016
Regi: Jeff Nichols
Med: Michael Shannon, Joel Edgerton, Kirsten Dunst, Adam Driver
Språk: Engelsk, utekstet
Spilletid: 1t 52min
Med: Michael Shannon, Joel Edgerton, Kirsten Dunst, Adam Driver
Format: DCP, Bluray
Kategori: Filmbank

Midnight Special er en intelligent, stemningsfull og annerledes science fiction-film fra en av de mest talentfulle regissørene i nyere amerikansk film.

Jeff Nichols har med filmene Take Shelter og Mud markert seg som en av de nye amerikanske auteurene, med en egen visjon og et visuelt talent utenom det vanlige. Nichols er aktuell med to nye filmer i år, hvorav den første (Midnight Special) ble valgt ut til hovedkonkurransen på filmfestivalen i Berlin i februar, mens den andre (Loving) ble vist i hovedkonkurransen i Cannes i mai.

Midnight Special er en film som ikke hører hjemme i noen av de vanlige sjangerkategoriene. Det er en thriller, men samtidig en veldig intim og menneskelig film, nesten refleksiv, men også en film med overnaturlige elementer, og med en avslutning du seint kommer til å glemme. Filmen dreier seg om en 8 år gammel gutt som bortføres fra en religiøs sekt av sin biologiske far Roy (Michael Shannon) og partneren Lucas (Joel Edgerton), med politiet i hælene. Det er noe med denne gutten. Det at han går med svømmebriller og hørselsvern antyder en form for hypersensitivitet for lys og lyd, men det er noe annet – det er som lederen for den religiøse sekten, spilt med diabolsk utstråling av Sam Shepard, sier i politiavhør: «Dere aner virkelig ikke hva dette handler om, gjør dere?»
Ingenting er helt som du tror i denne filmen, som svever elegant mellom fluktdramaets mer trivielle og praktiske sider, og de overnaturlige elementene som aldri overdrives eller overforklares.

Omtale: Cinemateket i Oslo