fbpx
Min datter terroristen – My daughter the Terrorist

Min datter terroristen – My daughter the Terrorist

Norge, 2007
Regi: Beate Arnestad
Produsent: Morten Daae
Dokumentar
Lengde: 60 min.
Undertekster: Engelsk, norsk, fransk
DVD
Anbefalt aldersgrense: 15 år

Filmskaperne har fått en enestående anledning til å følge to unge tamilske jenter som har egnet livet sitt til de svarte tigrene, elitestyrkene til geriljaorganisasjonen Tamil Tigers LTTE, som har spesialisert seg på geriljaangrep med selvmordsbombere. Jentene er klar til å ofre livet for saken.

Dharsika og Puhalchudar tilhører den nyeste generasjonen av Black Tigers og er nå klar for sitt siste oppdrag: Å feste en amerikanskprodusert Claymore-mine til kroppen og blåse seg selv og alt innen for en radius av tretti meter til småbiter.

Jentene har et nært vennskap. I sju år har det spist, sovet, trent og kjempet side ved side. Vi møter Dharsikas mor som har kjempet med å oppdra sin familie i et krigsherjet land. Hun forteller at Dharsika bodde hjemme helt til faren døde, da forlot hun familien og forsvant i geriljaens hender.

Sri Lanka har vært et viktig samarbeidsland for Norges utenrikspolitikk, men får likevel relativt liten oppmerksomhet i ledende medier. Filmen gir et unikt bilde av konflikten i landet og innsikt i de krefter som driver mennesker som er klar for å ofre alt for sin sak.

Det er selvsagt kontroversielt å lage en film der en går inn i et svært ømtålelig problemområde og faktisk prøver å se en sak fra samme side som mennesker de aller fleste av oss vil ta avstand fra. På den annen side er det nok viktig å forstå, om ikke akseptere, hvordan mennesker kan drives til slike desperate handlinger som selvmordsbombing er. Er de frihetskjempere eller terrorister? Den norske statskanalen NRK har ikke ønsket å vise denne filmen. TV har den til vurdering i skrivende stund. Uansett er dette en film som utvilsomt vil passe i filmklubber, der både medienes rolle og selve den politiske konflikten er gode temaer for en diskusjon.

Sjekk også ut Arthaus-filmen «Paradis Nå» som behandler motivasjonen til palestinske selvmordsbombere.

Ekstern website: www.snitt.no