fbpx
Misfits, The

Misfits, The

USA 1961
Regi: John Huston
Med Clark Gable, Marilyn Monroe, Montgomery Clift, Thelma Ritter, Eli Wallach
Manus: Arthur Miller
Foto: Russell Metty
Musikk: Alex North
124min 35mm utekstet

The Misfits er en Hollywood-klassiker, med blant andre Clark Gable, Marilyn Monroe og Montgomery Clift i rollene. Det er ikke kun filmen i seg selv som er interessant, men også historien rundt den. Og her snakker vi om endeløse utsettelser, konflikter, inntak av sovetabletter, og sykehusinnleggelse av en av stjernene midt under selve innspillingen. Likevel er dette en vakker film, hvor alle stjernene viser seg fra sin aller beste side.

Roslyn Taylor er nyskilt og ensom. En dag blir hun gjennom sin husvertinne Isabelle kjent med en mekaniker ved navn Guido. Guido liker Roslyn meget godt, men når han etter hvert presenterer henne for sin individualisiske cowboyvenn, Gay Langland, er det Gay og Rosalyn som forelsker seg i hverandre. Gay planlegger en jakt på villhester, og med seg tar han Guido og en utslitt rodeorytter, Pierce Howland, på denne turen. Rosalyn blir også invitert for å bivåne jakten. Rosalyn har imidlertid andre verdier, og hun stiller seg derfor sterkt kritisk til de tre mennenes behandling av hester. Forholdet mellom de blir satt på en stor prøve, hvor det er den sterke mannskulturen med de verdiene den bringer med seg som er den store kjernekonflikten.

Marilyn Monroe var i meget dårlig psykisk tilstand under innspillingen av denne filmen. Hennes enorme inntak av sovemedikamenter, samt de påfølgende depresjonene var en stor belastning for hele mannskapet under innspillingen. Likevel klarte hun å prestere en av sine beste roller i nettopp The Misfits. Dessverre var dette den siste filmen hun klarte å fullføre. Heller ikke hennes ekteskap med manusforfatteren i filmen – Arthur Miller – klarte å overleve de enorme psykiske påkjenningene Monroe var utsatt for. Filmen er også spesiell, siden dette også ble den siste filmen til Clark Gable. Den store kongen av Hollywood døde dessverre 59 år gammel noen uker etter at filmen var ferdig innspilt. Påkjenningene, blant annet med å gjøre alle sine stunts selv, ble for stor for den aldrende stjernen. The Misfits markerte dermed slutten på karrieren til to store og fremtredende Hollywoodikoner.

 

(omtale fra Cinemateket i Trondheim)