fbpx
Monsieur Verdoux (16mm)

Monsieur Verdoux (16mm)

USA 1947
Regi: Charles Chaplin
s/hv, 123 min, utekstet
16mm

Chaplins form for humor lå ofte langt forut for sin tid. Kinopublikummet anno 1947 var ikke rede for denne svarte komedien om en beryktet konemorder, og Monsieur Verdoux ble Chaplins første økonomiske flopp. For å rette på dette relanserte Chaplin City Lights (1931), med den tradisjonelle landstrykkeren i hovedrollen, i 1950 og publikum var gjenerobret.
Monsieur Verdoux er basert på en ide av Orson Welles (Citizen Cane, 1941) som igjen har hentet inspirasjon fra Charles Perraults eventyr om Ridder Blåskjegg. (En borgherre som drepte seks hustruer etter hverandre før han selv ble drept av brødrene til den sjuende.) Som Laughtons The night of the hunter (1955) har også Monsieur Verdoux blitt høyt skattet  i ettertiden. Mye fordi skuespilleren Charles Chaplin (ikke komikeren) her gjør en av sine aller beste og mest spissfindige roller. Enkelte filmvitere ser også kone-morderen Verdoux som en ekstrem forlengelse av landstrykerskikkelsen med sin antisosiale framferd.
Grunnen til filmens publikumsflopp var nok ikke bare at den manglet landstryker-Charlie, men også Verdoux’ (og Chaplins) to monologer i rettsalen og fengselscellen der han uttrykker filmens moral. Et budskap sterkt preget av motstanden mot den i etterkrigs-USA rådende kapitalistiske ideologi, preget av de frie krefters spill.

NFK