fbpx
Muren

Muren

Originaltittel: Le mur
Regi: Alain Berliner
Skuespillere: Daniel Hanssens, Pascal Bal, Mil Seghers
Manus: Alain Berliner
Genre: drama
Nasjonalitet: Belgia
Språk: Fransk
Produksjonsselskap: La Sept Arte, Haut et Court, WFE
Musikk: Alain Debaiseux
Kinodistribusjon: Arthaus
Produksjonsår: 1998

Kinopremiere: 27.08.1999

Albert driver gatekjøkken akkurat på grensen som deler Belgia i to – mellom fransktalende vallonere og flamlendere. Når han serverer kundene befinner han seg i Flandern, mens han er i Vallonia når han steker potetene. Sammen med matrettene gir han kundene en liten kake med en spådom inni – spådommer han selv har skrevet. Like før nyttår er det lang kø hos ham. Det er mange som vil vite hva de kan vente seg i det nye tusenåret.
På fjernsynet snakker politikere utrettelig om alt de gjør for å dempe spenningen mellom de to folkegruppene. Hissige fanatikere på begge sider egger opp stemningen, og det blir ikke lett for den tykkfalne og godhjertede valloneren Albert. Han har venner på begge sider, og situasjonen blir enda vanskeligere når han plutselig møter den søte Wendy. Hun er flamlender og bestevenn med den krigerske Stijn. Og han har radikale planer for en endelig løsning på den etniske konflikten.

Om regissøren
Alain Berliners første film Ma Vie en Rose (En dans på roser), om en liten gutt som er overbevist om at han egentlig er ei jente, ble meget godt mottatt og gjorde Berliner til et internasjonalt navn. Filmen ble solgt til over 30 land og vant flere priser. Muren er den belgiske regissørens andre film, men han har også erfaring som manusforfatter for ulike fjernsynsproduksjoner. Hans tredje spillefilm Passion of Mind forventes lansert i slutten av 1999. Berliners visuelle verden er en merkelig blanding av poesi og realisme, ømhet og brutalitet. Alain Berliner vil bli 37 år i år 2000.