fbpx
Napoleons nye klær

Napoleons nye klær

Storbritannia 2001
Originaltittel: The Emperor’s New Clothes 
Regi: Alan Taylor 
Skuespillere: Ian Holm, Iben Hjejle, Tim McInnerny, Tom Watson, Nigel Terry, Hugh Bonneville, Murray Melvin, Eddie Marsan, Clive Russell, Bob Mason 
Manus: Kevin Molony, Alan Taylor og Herbie Wise. Basert på boken «La mort de Napoléon» av Simon Leys 
Lengde: 1 t. 43 min. 
35mm og DVD

Historiebøkene forteller oss at keiser Napoleon Bonaparte døde i eksil på den lille klippeøya St. Helena langt ute i Atlanterhavet klokken 17.49, den 5. mai 1821 – 6 år etter nederlaget ved Waterloo. Helt siden den gang har det vært spekulert rundt dødsfallet – hva var den egentlige dødsårsaken, var det en sammensvergelse, hvor ble det av liket?

Men sett at han klarte å komme seg vekk fra den forhatte øya – hva slags liv kunne han da ha levd? Kan en mann som har vært verdens hersker bli borte i mengden? Og er det dét han egentlig vil? Skal han ikke heller gripe makten og videreføre sitt storslåtte prosjekt? Skal ikke veteranene fra den gamle garde gripe til våpen igjen, og underkue de rojalistiske forræderne? Skal ikke folkemassene juble over keiserens tilbakekomst og igjen drømme om Frankrikes uslåelige storhet?Mange filmer er lagd om den lille mann som plutselig opplever å komme på toppen, om enn bare for en kort stund. Her kommer filmen som forteller en historie om en stor mann (selv om han bare raget 1,50 over bakken) som må gjøre store endringer i sitt eget liv for å fortsette å være stor. Å være eller ikke være Napoleon – det er spørsmålet.