fbpx
On a Tightrope

On a Tightrope

On a Tightrope
Norge 2007
Regi: Petr Lom
Medvirkende: Mehmet Tursun, Yasin, Aijamal, Abliz, Sargul & Jumakhun
Foto: Petr Lom
1 t. 13 min.
35mm.

Drømmen om å sveve blant fuglene, alene på stram line.

On a Tightrope er en vakker og rørende dokumentarfilm om en gruppe foreldreløse barn ved et statlig barnehjem i Xinjiang-provinsen i Kina. Vi følger barna i over ett år, og blir kjent med deres lengsler og drømmer; vi følger deres bestrebelser for å bli dyktige linedansere og gjennom dette skape seg en fremtid.

Barna er uigurer, den største muslimske minoriteten i Kina. Xinjiang-provinsen er et av de verste stedene i verden når det gjelder brudd på menneskerettighetene. Uigurene blir systematisk undertrykket. Minst 10 000 er blitt fengslet, mistenkt for separatisme, og hundrevis er blitt henrettet. Uigurene får ikke lov til å praktisere sin religion, og regimet benytter enhver anledning til å glorifisere Kinas enhet.

Dawaz – å gå på line – er en eldgammel uigursk tradisjon, og øvelsene de utfører er spektakulære. Barna ser opp til treneren sin, men hans hensikter er tvilsomme. Etter ni måneders intens trening blir de fleste barna fortalt at de ikke har bestått, og at de ikke får fortsette treningen. Barna snakker om frustrasjonen ved å måtte trene så hardt, bare for å finne ut etterpå at det var til ingen nytte. Det er da en eldre pensjonert linedanser ankommer og blir den nye treneren deres.

On a Tightrope er den første filmen innspilt i Xinjiang som omhandler uigurene. Regissøren bak denne prestasjonen er tsjekkiskfødte Petr Lom, tidenes yngste uteksaminerte professor i filosofi fra Harvard, engasjert menneskerettighetsforkjemper og forfatter av flere bøker. Dette er hans første film etter den internasjonale suksessen Brudekidnapping i Kirgistan.

On a Tightrope har fått flere internasjonale utmerkelser, i desember vant den hovedprisen på festivalen Watch Docs i Warszawa. Juryen begrunnet prisen med filmens subtile fokus på temaer som religion og nasjonal identitet i en lukket del av Kina. Etter suksessen på IDFA i Amsterdam ble On a Tightrope i år første norske dokumentar som er tatt ut til den prestisjetunge Sundance Film Festival.

On a Tightrope er den første i en serie sterke, kreative filmer om menneskerettigheter i totalitære og autoritære regimer, initiert av Rafto-stiftelsen i Bergen. De neste filmene i serien er Belarusian Waltz (Hviterussland) og Yodok Story (Nord-Korea). Alle filmene produseres av Piraya Film.

Filmweb