fbpx
On the Silver Globe

On the Silver Globe

Polen, 1977/87
Original tittel: Na Srebrnym Globie
Regi: Andrzej Zulawski
Med:Andrzej Seweryn, Jerzy Trela, Elzbieta Karkoszka, Krystyna Janda
Språk: Polsk
Tekstet: Engelsk
Spilletid: 2t 45min
Format: DCP
Kategori: Fixa Films. Kontakt NFK for pris og tilgjengelighet

I 1976 startet Andrzej Zulawski på det som skulle bli hans store fortelling, om hvordan mennesket skulle finne et nytt nullpunkt og der vise frem sin nakne sjel. On the Silver Globe var basert på «Lunar»-trilogien av Jerzy Zulawski, regissørens grandonkel, hvorav den første boken ga navn til filmen. De tre bøkene er klassikere innen øst-europeisk science fiction, men lite kjent her i vesten. Tragisk nok fikk aldri Zulawski fullført filmen. Med 80 % av filmen ferdig grep de polske myndighetene inn og forsøkte å beslaglegge alt materialet. Noe ble reddet, men Zulawski ga opp å spille inn de siste delene. I 1988 klippet han filmen ferdig og gjorde selv voice-overen som fyller inn for det manglende stoffet, og ga oss en av de dristigste og mest visjonære science fiction-filmene noensinne.

En annen planet
Over flere generasjoner følger vi koloniseringen av en navnløs planet. Avskåret fra jorden utvikles raskt et eget levevis. Unike ritualer og skikker oppstår. En kult rundt vage overleveringer vokser til nye religioner. Fragmentering og splittelser skaper et vell av ulike klasser, retninger og profetier. Menneskets rastløse utforskertrang gir opphav til ekspedisjoner over havet, hvor kun død og ondskap finnes, manifestert i noen fuglelignende skapninger som bor der.

De store temaene
Med en nærmest feberaktig iver gyver Zulawski løs på de virkelig store temaene, han forsøker å komme til bunns i hvem vi egentlig er – som art og individer. I en parallell til bibelens struktur starter filmen med Adam og Eva og ender med korsfestelsen. Imellom står mennesket midt i sin eksistensielle angst og leter etter det guddommelige, både i seg selv og i verden. Men våre gener bærer destruksjonens ånd i seg, og Zulawski levner oss liten ære. Det visuelle er kanskje filmens sterkeste kort, fantasien er her fullstendig sluppet fri. Bilder filmhistorien aldri har sett maken til avløser hverandre på rekke og rad, godt forankret i filmens egenartede univers. On the Silver Globe er slett ikke noen enkel film å forholde seg til og krever mer enn en enkelt visning for å synke inn. Her kan du la deg forføre gang på gang av de fantastiske bildene fra Kaukasus, Mongolia og Baltikum, av kreativiteten og den intrikate fortellingen – en episk utfordring!

Omtale: Cinemateket i Oslo