fbpx
Ondt blod i Amerika

Ondt blod i Amerika

C’era una volta in America
Italia / USA 1984
Regi: Sergio Leone
Manus: Leonardo Benvenuti
Musikk: Ennio Morricone

Medvirkende: Robert De Niro, James Woods, Elizabeth McGovern, Treat Williams, Tuesday Weld, Larry Rapp, Burt Young, Joe Pesci, Danny Aiello, William Forsythe, James Hayden, Darlanne Fluegel, Jennifer Connelly, Brian Bloom, James Russo, T. Scott Coffey
3 t. 48 min., engelsk tale, norske tekster
Blu-ray

Sergio Leone brukte 13 år på sin siste, største og mest ambisiøse film. Han hadde etter sigende hele filmen, bilde for bilde, klar i hodet da han startet innspillingen – til og med mye av Ennio Morricones musikk var ferdigkomponert, slik at de kunne spille den på settet for å skape den riktige stemningen.

Once Upon a Time in America forteller historien om en guttegjeng som slår seg opp på feil side av loven under forbudstiden på det amerikanske 30-tallet. Vi møter først Noodles (De Niro), Max (Woods), Cockeye (Forsythe) og Patsy (Hayden) i 1921; de er guttunger som bedriver alvorlige rampestreker i den jødiske delen av Brooklyn.Filmen utspiller seg på tre tidspunkter: I ’21, i ’33, når Noodles kommer ut fra fengsel, og til slutt i 1968, når en aldrende Noodles vender tilbake til gamle trakter. De er egentlig en gjeng med tapere, men de er vakre tapere. For italieneren Leone har laget en forførende og nostalgisk film om vennskap og svik og baksiden av den amerikanske drømmen – grådighet og vold. «Det var en gang» – dette er eventyret om Amerika, et vondt eventyr og et storslått, episk mesterverk forløst i Leones stiliserte bilder og Ennio Morricones forførende musikk.


Filmweb