fbpx
Peak Oil – imposed by nature

Peak Oil – imposed by nature

Norge, 2005
Regi og manus: Åmund Prestegård
Med: Colin Campbell, Matthew Simmons, Richard Webb, Aage Figenschou
Dokumentar
Lengde: 29 minutter
Format: DVD
Engelsk tale, utekstet

Hva betyr egentlig Peak Oil? Og når vil vi passere toppen av oljeproduksjonen og merke konsekvensene av dette? Flere og flere heller etterhvert over til teorien om at Peak Oil vil inntreffe veldig snart. Dette er filmen som NRK ikke ville vise, men som blir rangert som en av de mest interessante innleggene i Peak Oil-diskusjonen i verden.

Filmen fokuserer på at verdens oljeproduksjon står foran en snarlig nedgang. Oljeprisen stiger og verden kan stå foran en energikrise av enormt omfang. Olje er en ressurs som rett og slett vil ta slutt. Når den globale oljeproduksjonen har nådd toppen og går ned, vil det få alvorlige konsekvenser for hele menneskeheten, miljøet, industrien og den globale industrien.

Og krisesituasjonen kan være nær forestående, denne dokumentaren vekker oss opp til en av de store utfordringene i vår tid.

Dr Colin Campbell tar oss med til Stavanger, der han jobbet i de ti siste årene av sin karriere. Han forklarer forskjellige forhold rundt oljeutvinningen, oppdagelse og produksjon, økt utvinning og tilbakegang. Det som har skjedd i havet utenfor Stavanger vil snart skje i global målestokk, hevder han.

NRK har ikke våget å vise denne filmen. Tvert i mot har de boycottet den og tatt juridiske skritt for å stoppe filmskaperen, Åmund Prestegård. Han vant imidlertid saken og filmen distribueres nå verden rundt på DVD og internett.

Peak oil (faktaboks fra E24):
Peak oil-debatten handler i hovedsak om når verdens oljeproduksjon når toppen, og om hva som bør gjøres for å forberede seg på denne.
Tilhengerne av Peak oil-teorien mener at produksjonstoppen vil komme om få år, og at verden da vil oppleve økonomiske nedgangstider, såfremt ikke adekvate tiltak blir iverksatt.
Andre, som konsulentselskapet Cera under ledelse av Daniel Yergin, mener at det er store oljeressurser igjen, og at produksjonstoppen ikke vil nås før på 2030-tallet.