fbpx
Prästänkan (16mm)

Prästänkan (16mm)

Sverige 1920
Regi: Carl Th. Dreyer
s/hv, 90 min, stum – svenske mellomtekster

16 mm
En ung prest er tvunget til å gifte seg med en særdeles aldrende presteenke for å få embetet. Hun har allerede lagt fire prester i graven, noe fire glatte ringer på hennes fingre vitner om. Det er derfor med store betenkeligheter han går inn i ekteskapet, især da han bringer med seg en kjæreste som han innfører i huset som sin søster. Det ligger i kortene at man avventer en rask død av den gamle, men det har hun aldeles ikke i tankene.
Prästänkan er filmet på location i Lillehammer og har en gjennomført naturalistisk ekthet over seg. Den markerer Dreyers overgang fra å filme melodramatiske karakterer til nå å konsentrere seg om virkelige mennesker. Som i Jeanne D’Arc (1927) bruker han i Prästänkan flittig det monumentale nærbildet, ansiktet som trenger seg dypt inn i tilskueren. Særlig Hildur Carlberg (77 år) som spiller presteenken har et uttrykksfullt trollkvinneansikt. Filmens humor og lyrikk vitner om Dreyers påvirkning fra to av svenskenes store regissører, nemlig Sjöström og Stiller.
Dreyer regnes som en av filmhistoriens største personligheter, ikke minst pga sin kunstnerlige kompromissløshet. Etter lydfilmens gjennombrudd regissete han kun 5 filmer på 33 år med Vampyr (1932) og Vredens dag (1943) som de mest kjente.

NFK