fbpx
Raging Bull – den rasende oksen

Raging Bull – den rasende oksen

USA 1980
Regi: Martin Scorsese
Manus: Paul Schrader, Mardik Martin
Med: Robert De Niro, Cathy Moriarty, Joe Pesci, Frank Vincent, Nicholas Colasanto, Theresa Saldana, Frank Adonis, Mario Gallo, Frank Topham, Mario Gallo, Joseph Bono, Lori Anne Flax, Charles Scorsese, Don Dunphy, Bill Hanrahan, Rita Bennett, James V. Christy, Bernie Allen, Paul Forrest, Mardik Martin, Martin Scorsese, John Turturro
1 t 59 min, s/hv, utekstet
35 mm, Bluray

 

Rasende mesterverk

Hovedgrunnen til å se Raging Bull er Robert De Niros Oscar-vinnende portrett av 40-årenes bokse-champion Jake La Motta. Dette er den berømte filmen hvor De Niro i løpet av kort tid spiser seg fet og utflytende for å kunne gestalte hovedpersonens senere livsfase. En annen viktig grunn er det visuelle: Svart/hvitt fotograferingen av gamle New York og Miami gir en følelsen av å gripe fortiden, og boksesekvensene er surreelle.

Filmen handler om en mann som tortureres av indre demoner, en lite sympatisk mann som godt vet at han kan uttrykke sine dårlige sider i bokseringen. Hjemme er han ufin mot kona, og han koser seg spesielt godt i ringen når han kan banke opp en ung bokser som hun syntes var «kjekk».

Raging Bull er verken en kartlegging av en bestemt bokser eller en nøkkel til forståelse av den typen mennesker som blir boksere. For De Niro (som forøvrig var initiativtaker til filmatiseringen av La Mottas erindringer) var lysten til å spille La Motta rent artistisk bestemt: «Jeg var interessert i fightere. Måten de går på, det med vekten, de buler alltid ut… Jeg ville spille en bokser akkurat som et barn som vil være noe det ikke er. Fornøyelsen ved rett og slett å eksperimentere».

Raging Bull er Martin Scorsese og Robert De Niro på sitt beste. Raging Bull er kanskje også tidenes aller beste boksefilm.