fbpx
Raising Arizona

Raising Arizona

USA, 1987
Regi: Joel Coen
Manus: Ethan & Joel Coen 
Skuespillere: Nicolas Cage, Holly Hunter, Trey Wilson, John Goodman, William Forsythe, Sam McMurray, Frances McDormand, Randall «Tex» Cobb, T.J. Kuhn, Lynne Dumin Kitei, M. Emmet Walsh
Foto: Barry Sonnenfeld
Musikk: Carter Burwell
Språk: Engelsk
Lengde: 1 t. 34 min.
Format: Bluray

Coenbrødrenes sinnssvake fyrverkeri av en varmhjertet filmkomedie

H.I. McDonnough er vaneforbryter, men ikke en spesielt dyktig en. I fengselet møter han den kvinnelige politikonstabelen Ed, og livet hans får brått ny mening. Men de lykkelige dagene tar slutt når Ed får vite at hun ikke kan få barn. Men så en kveld får de høre at kona til den styrtrike møbelkjedemagnaten Nathan Arizona har fått femlinger. De får en idé: Hvorfor ikke rappe en av Arizona-femlingene!

Raising Arizona er fremdeles en av Coen-brødrenes mest inspirerte filmer, et fyrverkeri av sinnssvake innfall og halsbrekkende vendinger og en berg-og-dalbanetur gjennom de fleste filmsjangrene. Den er populærsurrealistisk som David Lynch, kjapp og poengtert som Howard Hawks, perfeksjonistisk som Stanley Kubrick og spretten som Tex Avery.

Men filmen er mer enn bare spillopper. Vi bryr oss faktisk om disse håpløse hovedpersonene og håper at det går dem godt: Nicolas Cage som den forvirra og godhjerta kjeltringen som gjør alt han kan for å starte et nytt og bedre liv, og Holly Hunter som sta og bestemt husmor som med neglebitende aggressivitet prøver å leve opp til stereotypioppfatningen av en god amerikansk mor. Raising Arizona er strålende underholdning og fremragende filmkunst.

Omtale: Cinematekene.