Redd menig Ryan

Aldersgrense: 15 år
Format: Blu-ray
Priskategori: MPLC

Merk at det for MPLC-filmer ikke er mulig å ta inngangspenger. Kontingent er OK. Filmklubber har lov å annonsere med tittel så lenge det fremgår tydelig at visningen inngår i et filmklubbprogram. Les mer her.

Den andre verdenskrig, også kalt den siste store krigen, står som en sentral begivenhet i vårt århundre. For de som deltok i krigen ble livet aldri det samme.

D-dagen, 6. juni 1944. De færreste av soldatene som trådte i land på stranden i Normandie var forberedt på hvilket helvete de hadde i vente. Atlanterhavsmuren gjorde tyskerne lite sårbare og de kunne gå til kraftig angrep med flammekastere, bombekastere, håndgranater, maskinpistoler, geværkuler, sjø- og landminer mot de ilandstigende soldater. De allierte soldatene var informert om at krigsfly skulle bombardere festningsverkene ovenfor stranden og store krigsskip skulle bombardere befestningene. Men mange av disse operasjonene mislyktes. Bombeflyene traff ikke målene sine og mesteparten av krigsskipene forliste. Idet ilandsettingsfartøyene slo ned rampene sto tyskerne klare til å forsvare seg. Soldatene befant seg midt i kuleregnet. Mange kom seg ikke engang av båten før de ble drept. Et krigshelvete fylt av skrik og gråt. Vannet ble farget rødt av blodet til skadde eller døde menn. Av de som først steg i land i Normandie ble over 90 % drept. Stranden ble fylt opp av forvirrede, livredde menn, hvis eneste instinkt fikk mange av dem til å presse kroppen ned i sanden og be. Overalt var det kaos, men ilandstigningen fortsatte. I disse kaotiske timene tok sersjanter og løytnanter kommandoen og ledet sine menn opp skråningene mot tyskernes festningsverk.

Kaptein Miller (Tom Hanks) er blant dem som lykkes i å lede sine menn over stranden og opp skråningene mot tyskerne. Den hardeste oppgaven lå fortsatt foran dem.

Etter at de allierte hadde fått et fotfeste ved Omaha-stranden, får Miller i oppdrag å føre sine menn bak fiendens linjer for å finne en mann; menig James Ryan (Matt Damon). Han er yngst av fire brødre, de tre andre er nylig omkommet i kamp. Ettersom gruppen beveger seg innover fiendes territorium, begynner Millers menn å sette spørsmålstegn ved sitt oppdrag. Hvorfor er en mann verdt å risikere åtte liv for? Er denne ene meniges liv så mye viktigere enn deres?

Omtale: Filmweb