fbpx
Ringeren fra Notre Dame (16mm)

Ringeren fra Notre Dame (16mm)

USA 1939
Original tittel: The Hunchback of Notre Dame
Regi: William Dieterle
s/hv, 115 min, utekstet, engelsk tale | 16 mm

Ringeren fra Notre Dame handler om den tragiske vanskapningen Quasimodo (spilt av Charles Laughton) og er etter romanen ved samme navn (1831) av den store franske forfatteren Victor Hugo. Hugo var en svoren liberalist, og romanen var som mange av hans skrifter et kraftig angrep på ulikhetene i datidens Frankrike. Overført til film skjer det som ofte skjer i Hollywood, samfunnskritiken og Ringeren fra Notre Dame fremstår i stedet som en slags skrekk historie. Riktignok ikke helt i samme tradisjon som Dracula og Frankenstein, men mer som en versjon av skjønnheten og udyret.

Klokkeren i Notre Dame, Quasimodo, blir av sin beskytter, den onde justisminister Frollo, satt til å bortføre den skjønne sigøynerpiken Esmeralda. Under bortføringen blir han tatt av kongens vakter og dømt til pisking og gapestokk. Den eneste som føler medlidenhet med ham er nettopp Esmeralda, og Quasimodo taper sitt hjerte til henne. Dan hun senere må rømme fra Frollo, er det Quasimodo som tar hånd om henne og gjemmer henne i Notre Dames klokketårn.

Ringeren har blitt filmet atskillige ganger, og med varierende hell. At det er Dieterles versjon som står fram som den mest vellykede er ikke først og fremst regissørens fortjeneste. Det er skuespilleren Charles Laughton som hever filmen opp til nærmest en klassiker-status med sitt fremragende spill som klokkeren med pukkelryggen.

NFK