fbpx
Rocco og hans brødre (16mm)

Rocco og hans brødre (16mm)

Italia 1960
Original tittel: Rocco e i suoi fratelli
Regi: Luchino Visconti
s/hv, 180 min, norske undertekster

16mm

Etter farens død flytter en bondefamilie fra det fattige Sør-Italia til storbyen Milano i nord. Moren tror dette kan gi de fem sønnene en bra start på livet. Men familien finner seg ikke til rette i storbyen, den byr på andre tradisjoner enn de matriarkalske familien er vant med fra landet, og familien blir drevet mot oppløsning.
Rocco og hans brødre er delt inn i fem avsnitt der vi følger hver og en av de fem brødrene i kampen om tilfeldige og underbetalte jobber. Flere av brødrene prøver seg innen boksesporten med varierende hell. Værst går det med nest-eldste, Simone, som gjennom boksingen havner i lugubre gangsterhender og pådrar seg og familien stor gjeld. Rocco som behersker, men sterkt misliker boksing, blir til slutt ofret for familiens skyld. Han trekker på seg hanskene for å tjene inn brorens gjeld.
Mange kritikere hyllet Rocco og hans brødre som et steg tilbake til den neorealistiske filmstilen, men Visconti forteller i denne filmen mer en historie om personlige konflikter enn om politisk og sosial urettferdighet. Filmen er med rette karakterisert som en storfilm. Ikke bare er den tre timer lang og byr på et knippe av Italias stjerneskuespillere som Alain Delon og Claudia Cardinale, den ble tatt til brystet både av publikum og kritikere og mottok i tillegg filmpriser over hele verden.

NFK