fbpx
Rosetta

Rosetta

Belgia 1999
Regi: Luc og Jean-Pierre Dardenne
Manus: Luc og Jean-Pierre Dardenne

Med Emilie Dequenne, Fabrizio Rongione, Anne Yernaux, Olivier Gourmet
1 t 35 min
35mm og  DVD

Dardenne-brødrene skapte stor oppsikt med sin gjennombruddsfilm Løftet i 1996. Tre år senere stilte de i Cannes med denne filmen, og vant Palme d`Or. Rosetta har mange likheter med deres tidligere film, og de som har sett den vet at det er et rått og ekstremt realistisk stykke filmopplevelse man kan forvente seg.

Rosetta er ei ung jente som bor i den belgiske byen Liege, i en hverdag som er grå og jævlig. Vi møter henne i det hun får sparken fra jobben sin, og hun må starte jakten på en ny jobb for å kunne forsørge seg selv og hennes alkoholiserte mor. Gjennom et nytt vennskap med en mann finner hun håp i en ellers meningsløs hverdag, men er livet verdt å leve alikavel?

Det er ikke actionbasert handling som gjør Dardennes filmer til medrivende opplevelser, men i mye større grad at man kommer nærme innpå filmens karakterer gjennom filmenes ytterst realistiske stil. Skuespillerprestasjonene er fantastiske, og det hvileløse håndholdte kameraet henger tett på personene hele filmen igjennom. Dette er ikke noe billig Dogme-realisme, men en hardt slående og intenst gjennomført film om de sidene av Europa man skulle ønske at man kunne overse. Rosetta gjør dette vanskelig.

øsr
Trondheim filmklubb