fbpx
Samtaler med min gartner

Samtaler med min gartner

Dialogue avec mon jardinier
Frankrike 2007
Regi: Jean Becker
Manus: Jean Cosmos, Jacques Monnet & Jean Becker
Foto: Jean-Marie Dreujou
Med Daniel Auteuil, Jean-Pierre Darroussin, Fanny Cottençon, Alexia Barlier, Hiam Abbas, Élodie Navarre

1 t. 48 min.
35mm.

En fremgangsrik kunstmaler forlater Paris for å arbeide i landsbyen han forlot for mer enn 50 år siden. Hagen rundt barndomshjemmet har forfalt etter at foreldrene døde og maleren bestemmer seg for å ansette en gartner til å rydde opp. Det viser seg at gartneren som svarer på annonsen er en gammel klassekamerat av ham. Vennskapet mellom de to utvikler seg og beriker dem gjensidig. Samtalene de fører vitner om to menn som har gått svært forskjellige veier gjennom livet.

Maleren befinner seg midt i en skilsmisse etter å ha rotet det til for seg med en av sine unge modeller, mens gartneren, som er en pensjonert jernbanearbeider, lever en beskjeden tilværelse med sin kone, som opprinnelig er fra Nord-Afrika.

En av fransk films fremste og mest erfarne skuespillere er Daniel Auteuil, som her spiller kunstneren som får et nytt syn på livet etter møtene med den mer spontane og enkle gartneren, nydelig og innsiktsfullt tolket av Jean-Pierre Daroussin. Regissøren Jean Becker fører de to sammen på en måte som viser stor grad av empati med personene som skildres. De ørsmå nyanser filmens stemningsbilder skaper, avstedkommer markerte utslag hos de to hovedpersonene, slik bare de beste skuespillere makter å fremmane. Det er ikke uten grunn at Samtaler med min gartner er blitt rangert i toppskiktet blant franske produksjoner de siste årene.
Filmweb