fbpx
Skate – Mot Nord

Skate – Mot Nord

Regi, manus: Jørn Nyseth Ranum | Prod: Anders Graham | DCP/Bluray | 12 min

Skate er som tittelen sikter til en skatefilm; en sjanger som er mest opptatt av å på en kvalitetssikker måte forevige stilige triks og veien til å lande dem. Ofte blir dette akkompagnert av urban musikk og en god del knall og fall. Sjangeren har utviklet seg i en retning som dyrker det estetiske i foto og musikk og ligger således musikkvideoen nær. Skate går derimot kunstfilmen i næringa.
Jørn Nyseth Ranum har valgt å bruke Lofoten som bakteppe for sin skatefilm, og i krysningspunktet mellom det rurale og urbane oppstår det en nydelig poetisk tone. De fire skaterne i filmen er artige typer som bruker fantasien til å lage hindringer og såkalte elementer i skatingen. De hopper over en gammel robåt, glir brettene over pytter dekket av is, over de steinharde sandstrendene og bygger en rampe av sand og is. Mulighetene de benytter seg av og deres utfoldelse i landskapet skaper en stemning av harmoni.
Stemningen styrkes av et nydelig lydbilde og et detaljfokusert kamera som veksler mellom nydelige oversiktsbilder og ultra-nærbilder som fanger noe essensielt både hos skaterne og naturen.
(ØE, Z filmtidsskrift 3/2015)