fbpx
Sort katt hvit katt

Sort katt hvit katt

Frankrike/Jugoslavia 1998
Black cat, white cat 
Regi: Emir Kusturica 
Foto: Thierry Arbogast 
Manus: Emir Kusturica og Gordan Mihic
Musikk: dr. Nelle Karajlic, Vojislav Aralica, Dejan Sparav 

Skuespillere: Bajram Severdzan, Doctor Kolja, Florijan Ajdini, Branka Katic 
Serbisk tale, norsk tekst
2 t.9 min., 35mm
Obs: Rettigheter for denne filmen befinner seg hos salgsagenten MK2, rettigheter må avtales med dem.

Grga Pitic, sigøynernes Gudfar og kongen over søppelfyllingene, og Zarije, den stolte eieren av et pukkverk, er verdens beste venner på tross av at de ikke har sett hverandre på 25 år. Nå er de blitt bestefedre og kan se tilbake på rike liv fulle av «forbrytelser og straff», og gjensidig respekt.

Zarijes sønn, Matko, er en udugelig slabbedask som ikke engang tør be sin far om hjelp. Derfor drar han til Grga når han trenger penger. Matko har nemlig kommet over en toglast med bensin som han vil selge på svartebørsen. Han trenger å låne noen penger for å kjøpe bensinen og forteller Grga at faren er død. I ren medlidenhet låner Grga ham pengene og bestemmer seg samtidig for å oppsøke Zarijes grav.

Matko involverer Dadan i svartebørshandelen. Dadan er gangsterbossen blant sigøynerne og stort sett høy på narko. Matko tror at med Dadan involvert vil handelen gå smertefritt. Men idet toget ankommer får Matko en god dose sovemedisin. Han våkner ikke opp før neste dag. Da er toget forsvunnet – i løse luften.

Uvitende om at han har blitt lurt av den skruppelløse skurken Dadan, som han nå skylder en masse penger, går Matko med på et ufornufts-ekteskap. Dadan har hatt problemer med å få giftet bort sin yngste søster, Afrodita, som er så lita at folk kaller henne teskjekjerringa. Han vil stryke Matkos gjeld om Afrodita får gifte seg med Matkos sønn Zare.

Men Zare er forelsket i Ida, den vakre og lidenskapelige piken som serverer ved den lokale restauranten. Afrodita på sin side drømmer om en mild kjempe som skal komme å ta henne med storm. På bryllupsdagen gjør både Zare og Afrodita opprør. Mitt i kaoset av den forrykende sigøynerfesten hjelper Zare Afrodita med å flykte.

Dadan oppdager at han har blitt lurt og setter etter den flyktende bruden. Til slutt finner de henne i armene på Grgas eldste sønnesønn, den enorme Grga Mali. Han har hele sitt liv lett etter en liten dame til kone, en kone han kan ha plass til i brystlommen. Teskjekjerringa Afrodita er perfekt. Det er kjærlighet ved første blikk.

Bestefar Grga Pitic overtaler Dadan til å la kjærligheten få bestemme, og noe motvillig går Dadan med på at Afrodita kan få gifte seg med sin kjempe. Når nå Zare er blitt fri fra teskjekjerringa, kaster han seg sporenstreks over Ida. Folkemengden jubler og det arrangeres umiddelbart et dobbeltbryllup. Under festen braker rene helvete løs. Grga Pitic dør plutselig, Zarije våkner opp fra de døde og Dadan før sin fortjente straff. Zare og Ida ser sitt snitt til å stikke fra kaoset med et trekkspill fylt av penger, en prest og to vitner til vielsen – en sort og en hvit katt.