fbpx
Storytelling

Storytelling

USA 2001
Regi: Todd Solondz
Skuespillere: Selma Blair, Leo Fitzpatrick, Aleksa Palladino, Robert Wisdom, , Noah Fleiss, Paul Giamatti, John Goodman, Julie Hagerty, Lupe Ontiveros, Jonathan Osser, Franka Potente, Mike Schank, Mark Webber
83 min.
35mm. og DVD

Et svart blikk på amerikansk middelklasseliv. I to adskilte historier, Fiction og Non-Fiction, blir vi med inn i Solondz’ univers av mistilpassede karakterer. Alle blir gjort til latter, også regissøren selv. Sannhetens natur, satt opp mot historiefortellingens løgnaktige form, er fellesnevneren for de to historiene Storytelling er bygget opp av. Første delen, «Fiction», er lagt til et collegemiljø på midten av 80-tallet, mens «Non-fiction» forteller om en dokumentarfilmskaper som følger en umotivert high school-elev og hans familie.

I «Fiction» innleder en professor i litteratur, Mr. Scott, et forhold til en av sine unge kvinnelige studenter. Han har vunnet Pulitzerprisen, uten at dette har åpnet noen dører for ham. Han underviser på et tredjerangs college og er bitter. Mr. Scott tar sin hevn ved å forføre sine unge kvinnelige studenter, der målet er å knuse dem psykisk. Selma Blair ( Legally Blond), spiller Vi, studenten som nettopp har avsluttet forholdet til kjæresten som lider av cerebral parese, og som tiltrekkes av sin sterke lærer.I «Non-Fiction» møter vi Toby, en mislykket dokumentarfilmskaper, en New Yorker som ikke har klart å realisere seg selv. Prosjektet hans nå er å lage film om ungdom på high school. Han følger Scooby og hans familie, The Livingstons. Scooby er uinteressert i videre studier, men er veldig opptatt av å komme på tv, eller spille i film. Han vil bli talk-show-vert.
The Livingstons er en perfekt familie å lage humor-dokumentar om, her finnes den godmodige far (John Goodman fra O Brother Where Art Thou?), en nervøs mor og den irriterende veslevoksne lillebroren. Toby portretterer disse menneskene fra deres dårligste sider, uten en gang å være klar over det selv.Todd Solondz skaper svart komedie der latteren stopper på vei ut, og man møter sine egne vrangforestillinger i døra. En ubehagelig form for underholdning man ikke kan være likegyldig til.
Med Storytelling utforsker Todd Solondz også begreper som kjønn, rase, berømmelse og utnyttelse.