fbpx
Støv på hjernen

Støv på hjernen

Norge, 1959
Regi: Øyvind Vennerød
Manus: Øyvind Vennerød og Jørn Ording, etter Eva Ramms roman.
Foto: Ragnar Sørensen. Musikk: Maj Sønstevold.
Medv: Inger Marie Andersen, Odd Borg, Kari Diesen, Wenche Foss m.fl. Norsk tale, utekstet. s/hv, 1 t 35 min.

DCP/16mm
Vi befinner oss på slutten av 1950-tallet, midt i husmoryrkets og ekteskapsinstitusjonens gylne tidsalder. Husmoren Randi har sammen med sin mann flyttet inn i en nyetablert drabantby som befolkes av en mengde pliktoppfyllende og salmiakktørstige husmødre. Den sosiale kontrollen er steinhard, og nåde den som glemmer vaskedagen sin.

Imidlertid opplever ektemennene at det kan bli for mye av det gode. De føler seg nærmest vasket ut av huset og inn i armene på forståelsesfulle vamper (eller enslige kontordamer). For å redde ekteskapet danner de forsmådde hustruer en forening – Radikale husmødres forening – som er tenkt som et alternativ til det stedlige husmorlag.

Støv på hjernen er en filmatisering av Eva Ramms bok med samme navn. Både boka og filmen var formidable suksesser da de kom. Riktignok skal husmorforbundet har reagert på det de opplevde som latterliggjøring av husmorarbeidet. Heller ikke feministene var helt fornøyde; hvis man først skulle sette fingeren på kvinnens posisjon i samfunnet kunne man vel funnet en annen løsning for kvinnen enn at hun skaffet seg en svart neglisjé.

Tromsø filmklubb