fbpx
Tårnet

Tårnet

Frankrike, Sverige, Norge 2018
Regi, manus: Mats Grorud
Fotograf: Sara Sponga, Nadine Buss
Skuespillere: Romina Adl Kasravi, Mikhalis Koutsogiannakis, Aissa Maiga, Mohamed Bakri, Morad Hassan
Produsent: Frode Søbstad, Patrice Nezan, Laurent Versini, Annika Hellström
Produksjonsselskap: Les Contes Modernes, Cinenic Films, Tenk.tv
Språk: Norsk eller arabisk tale, vennligst spesifiser ved bestilling.
Aldersgrense: 9 år. Denne animasjonsfilmen har flere partier med mørk og utrygg stemning, og inneholder skildringer av opptøyer og krigshandlinger. 
Visningsformat: DCP
Lengde: 74 min
Priskategori: Europafilm

Tårnet handler om Wardi, en elleve år gammel jente som er fjerde generasjons flyktning fra Palestina. Familiens hus er et tårn i en flyktningleir i Libanon, der hver generasjon bygger på en etasje. Wardis oldefar Sidi har bodd i leiren siden han flyktet fra sitt hjem i 1948. Nå er han døende, men har hele livet holdt fast ved drømmen om å flytte tilbake, og bærer nøkkelen til huset der hjemme som en amulett rundt halsen.

Når Wardi begynner å lete seg gjennom familiehistorien for å forstå mer av oldefarens tapte håp, får hun for første gang høre om al-Nakba eller «katastrofen», fordrivelsen fra det som var Palestina.

Tårnet er basert på ekte historier fra intervjuer, samtaler og observasjoner gjort av regissør og manusforfatter Mats Grorud da han bodde i en flyktningleir i Beirut. Den kombinerer dukkeanimasjon og 2D-animasjon for å gi liv til det som er blitt en rørende og engasjerende fortelling.

Mats Grorud er en norsk regissør og animatør, utdannet ved Høgskolen i Volda i tillegg til studier utenlands. Han har tidligere regissert kortfilmene JuleNilssen og Min bestemor Beijing. Grorud driver sitt eget animasjonsbyrå Nubbsjangs Productions. Tårnet hadde premiere under den prestisjetunge internasjonale animasjonsfestivalen Annecy i sommer.

Omtale: Per Eirik Gelsvik, Film fra Sør.