fbpx
Tarzan finner en sønn

Tarzan finner en sønn

Tarzan Finds a Son
USA 1939
Regi: Richard Thorpe
Manus: Edgar Rice Burroughs, Cyril Hume
Produsent: Sam Zimbalist
Med Johnny Weissmuller, Maureen O’Sullivan, m. fl.
Produksjon: MGM
82 min., norsk tekst
Format: 35mm

Et propellfly styrter i jungelen i nærheten av trehuset til Jane og Tarzan. Bare en liten guttebaby har overlevd. De kaller ham for Boy, og han blir oppdratt i jungelen som Tarzans sønn. Livet i jungelen er ikke bare lek og moro, men også fylt med farer. Likevel er det sivilisasjonen som er den virkelige trusselen. Boys tante og onkel kommer for å hente ham hjem. Tarzan stoler ikke helt på dem, og vil ikke la Boy reise. Dermed legger de en plan for å lure Tarzan…  «Tarzan finner en sønn» er en av de klassiske Tarzanfilmene med Johnny Weismüller i hovedrollen. Filmen har underholdt flere generasjoner med barn siden den kom ut på slutten av 30-tallet.

Weissmüller, olympisk mester i svømming, fikk rollen som Tarzan på grunn av åpenbare fysiske attributter. Skuespillerkunst hadde ingenting med rollevalget å gjøre. Men mot alle odds klarte eksiltyskeren å gi liv til Tarzanfiguren på lerretet, og Tarzan, som hittil hadde vært en filmfigur av det virkelig todimensjonale slaget, fremsto nå som en person og ikke bare en pappfigur. Weissmüller ble selve inkarnasjonen på en jungelvillmann!

Om det var dette som trakk folk til kinoene, eller om det var det enkle faktum at filmene ga innblikk i en fjern og eksotisk verden, mer eller mindre hinsides enhver fatteevne, skal være usagt. Men at det fortsatt er gøy å se en Tarzanfilm er hevet over enhver tvil!

(omtale fra Cinemateket i Trondheim)