fbpx
Tatt av vinden

Tatt av vinden

USA, 1939
Regi: Victor Fleming, George Cukor, Sam Wood
Manus: Sidney Howard, etter en bok av Margaret Mitchell
Med: Vivien Leigh, Clark Gable
Lengde: 238 min
Format: DVD, Bluray
Aldersgrense: 15 år.
Priskategori: Filmbank

Det lidenskapelige og stormfulle kjærlighetsforholdet mellom Scarlett O’Hara (Vivien Leigh) og Rhett Butler (Clark Gable) fascinerer fremdeles – over 60 år etter at filmen innkasserte ikke mindre enn åtte Oscar-statuetter, blant annet for beste film, beste regi og beste kvinnelige hovedrolle.

«Tatt av vinden» handlet i utgangspunktet om en bortskjemt sørstatspikes håpløse forelskelse i en gift mann. Men produsenten David O. Selznick klarte å utvide dette konseptet til en nærmere fire timer lang film. Filmen som hadde en prislapp på 3,7 millioner dollar, en astronomisk sum i 1939, ble en formidabel kinosuksess verden over.

Vi skriver 1861. Den amerikanske borgerkrigen har brutt ut i Sørstatene. Gerald O’Hara og hans kone Ellen har oppfostret tre døtre på sitt staselige gods Tara i Georgia. Scarlett, den eldste, har forelsket seg i den aristokratiske naboen Ashley Wilkes (Leslie Howard). Selv om han gifter seg med sin kusine Melanie (Olivia de Havilland), tror Scarlett at han innerst inne elsker henne. På trass gifter hun seg med Melanies bror, Charles, som like etter dør i krigen.

Scarlett flytter til Atlanta hvor hun må utstå både krig og savn. Men hun flykter tilbake til Tara før general Shermans invasjonshær kommer. Hun får hjelp av den elegante Rhett Butler, det sorte får i den rike og respektable Charleston-familien. Han overhørte Scarletts bønn til Ashley om ikke å gifte seg med Melanie, og faller for den viljesterke skjønnheten. Det vet imidlertid ikke Scarlett.

Krigen slutter. Og selv om Tara er plyndret, redder Scarletts innbitte besluttsomhet om å overleve familien gjennom en tøff gjenoppbyggingsperiode. Scarlett gifter seg med sin søsters beiler for å berge hjemmet og etablere et sagbruk. Når ektemannen blir drept, frir Rhett endelig til Scarlett. Deres ekteskap blir stormfullt fordi Scarlett fremdeles tror hun elsker Ashley.