fbpx
The American

The American

The American
USA 2010
Regi: Anton Corbijn
Med George Clooney, Violante Placido, Bruce Altman, Thekla Reuten, Irina Björklund
Manus: Rowan Joffe
Foto: Martin Ruhe
Musikk: Herbert Grönemeyer
100 min. Engelsk tale, norske, svenske, danske og/eller finske tekster.
DVD

Oscar-vinner Clooney er stjernen i den nervepirrende amerikanske thrilleren The American, med handling og innspilling satt til Italia og Sverige.

Sammenlignet med sine kolleger er Jack en mester i faget. Når en jobb i Sverige får et tøffere utløp enn antatt for denne amerikaneren på fremmed jord, gjør han det klart for sin kontakt at dette oppdraget vil bli hans siste.

Jack setter kursen mot den italienske landsbyga, der han skal holde lav profil og for en gangs skyld nyte en roligere tilværelse. Men hans oppdragsgiver, en belgisk kvinne ved navn Mathilde, dukker snart opp i den lille byen med en ny bestilling – å produsere et våpen. Samtidig utvikler Jack et vennskap med den lokale presten Fader Benedetto, mens han også har en romanse i gang med Clara, en av landsbyens virkelige skjønnheter.

På vei ut av skyggen og med guarden senket, må Jack gå nye veier. Han må utfordre sin egen skjebne…

Aftenpostens Per Haddal sa bl.a. om filmen:
«Rytmen er langsom, men aldri langsommelig. Suggererende. Så å si hver scene, hvert bilde, har en klar fortellerfunksjon. Alt er raffinert gjennomtenkt av den nederlandske fotografen og regissøren Anton Corbijn (musikkvideoer med Depeche Mode og U2, filmportrettet av Ian Curtis, (Control). Og kontroll er hva det dreier seg om her også. Mangel på den. Corbijns bilder er rensede, helt slaggfrie. Full kontroll der. Clooney har avglamorisert sin macho-fremtoning, sees her med gråere hår og bekymrede rynker. Skjebnespillet utholder han med en nesten zen-aktig stil. Som de japanske samuraier hos Kurosawa. Eller de franske hos Jean-Pierre Melville. Dette er dristig gjort. Og vågespillet lykkes langt på vei, med en stilbevissthet av det heller sjeldne slaget. Clooney er mer enn en velsmurt smukkas.»

 

Red.
Bergstaden filmklubb