fbpx
The Insider

The Insider

The Insider
USA 1999
Regi: Michael Mann
Med Al Pacino, Russell Crowe, Christopher Plummer
Manus: Eric Roth, Michael Mann
Foto: Dante Spinotti
Musikk: Lisa Gerrard, Pieter Bourke
2 t. 30 min.
DVD

Lowell Bergman, som er produsent for Mike Wallaces innslag i nyhetsprogrammet 60 Minutes, får en dag en anonym forsendelse med dokumenter som omhandler tobakkforskning. Han sporer opp Jeffrey Wigand, som nylig er oppsagt fra sin stiling innenfor forskning og utvikling hos tobakksgiganten Brown and Williamson, for å få fortolket materialet. Bergman skjønner snart at det finnes en historie som bør fortelles. Til tross for trusler fra sine tidligere arbeidsgivere, stiller Wigand opp for 60 Minutes og legger fram fakta som at bedriften med overlegg har manipulert nikotinnivået i sigarettene, og at de har tilført dem et avhengighetsskapende stoff (comurain), og dette etter at de visste at stoffet forårsaket kreft når det ble gjort forsøk med rotter. Alt dette var de syv største tobakksprodusentene fullstendig klar over da de i en kongresshøring i april 1994 sverget at de ikke trodde nikotin var avhengighetsskapende.

At tobakksindustrien har enorm innflytelse viser seg når Wigand begynner å få drapstrusler, og når CBS vegrer seg for å vise intervjuet på 60 Minutes. «Den lille mann» blir her gjort enda mindre av en av de mest skruppelløse industrier i verden, og de hadde nok lykkes hadde det ikke vært for en liten, men sterk mann i TV-kulissene. Men fører dette til at vi røyker mindre?

Michael Mann er sannsynligvis en av svært få regissører som kan skape en oppslukende triller med handlingen lagt til det komplekse spindelvevet av bedrageri som omgir den moderne tobakksindustrien, og enda færre hadde klart å gjøre det uten å søke tilflukt i lett gjenkjennelige helter som sentrale aktører, hjelpesløse ofre eller å redusere historien til enkle poenger. Det at Mann har unngått disse fallgruvene, bekrefter hans posisjon som en av mainstreamfilmens mest viktige og intelligente regissører. Med The Insider har han skapt en uhyre spennende psykologisk triller, som er like kompleks og kompromissløs som den er engasjerende og fengslende. Den er, kort sagt, et mesterverk, en brilliant dissekering av politikk i USA og av media, gjort med en skalpellskarp sensibilitet. Du kommer garantert til å bli oppgitt og til tider rasende når du ser The Insider; kanskje den mest engasjerende film jeg noensinne har sett!

Red.
Trondheim filmklubb