fbpx
The Last Detail

The Last Detail

USA, 1973
Regi: Hal Ashby.
Med: Jack Nicholson, Otis Young, Randy Quaid, Clifton James.
Språk: Engelsk, utekstet.
Lengde: 1 t. 44 min.
Aldersgrense: 15 år
Format: DCP
Priskategori: NFK-sats

Jack Nicholson var et hett navn tidlig på 70-tallet etter Easy Rider. Han tok selv initiativet til The Last Detail, som var så grov i språket at produksjonsselskapet Colombia først nektet å lansere den i USA. Men det var før Nicholson fikk prisen for beste mannlige hovedrolle i Cannes for en skuespillerprestasjon som var med på å definere hans mange rebelske karakterer i senere filmer.

Han har selv beskrevet dette som sin beste rolle og likte dårlig at den bare innbrakte ham en nominasjon til Oscar. Men filmen har mange kvaliteter i tillegg til hovedrolleinnehaveren. Den er en slags tragisk dramakomedie, full av vindskeiv sosialrealisme og besk samfunnskritikk. En brautende og slibrig marinefilm som samtidig er bittert «antimarine». En morsom roadmovie og buddyfilm i opprør mot alle undertrykkende, urettferdige systemer, men uten retning på opprøret. Resultatet er blitt en sterk film om tapt uskyld.

De to marinesoldatene Buddusky (Nicholson) og Mulhall (Young) har fått i oppdrag å frakte en ung soldat til fengselet. Den 18 år gamle Meadows (Quaid) er dømt til 8 års fengsel for å ha rappet førti dollar fra en innsamlingsbøsse. Meadows skal tas for å statuere et eksempel. På veien blir de tre godt kjent, og vi får ta del i den indre konflikten de to fangevokterne opplever. De vet at gutten aldri kan vinne en kamp mot systemet og urettferdigheten, og bestemmer seg for å gi den unge fangen en smak på den friheten han snart må gi fra seg.

(Omtale: Cinemateket i Oslo)