fbpx
The Look of Silence

The Look of Silence

Danmark/Norge/Storbritannia/Finland/Indonesia, 2014
Regi: Joshua Oppenheimer
Språk: Indonesisk tale, engelsk tekst
Spilletid:1t 39min
Format: DCP
Priskategori: Kudos Family

Den amerikanske filmskaperen har lykkes noe helt utrolig med The Act of Killing og oppfølgeren The Look of Silence: åpnet verdens øyne for grusomhetene som ble begått i Indonesia på 60-tallet, satt i gang politiske endringer i Indonesia, men også forandret dokumentarfilmgenren.

Her fortsetter Oppenheimer sin utforskning av Indonesias håndtering av massedrapene på millioner av mistenkte «kommunister» i 1965 og 1966. Adis bror var en av dem som ble drept, og etter å ha sett Oppenheimers klipp hvor dødsskvadronmedlemmene forteller sine historier, konfronterer han personlig de skyldige. De fraskriver seg konsekvent all skyld.

Joshua Oppenheimer har gått veien fra personlig å bli grepet over ofrenes vitnesbyrd, til å finne de psykologiske og filmatiske grepene som gjorde det mulig å offentliggjøre historiene og få indonesernes dødsskvadronmedlemmer til å, for første gang i sine liv, erkjenne hvilke overgrep de hadde vært med på. Med en nesten utenkelig miks av grusomhet, kløkt og visuelt arrestende iscenesettelser, har Oppenheimer bevist at et kamera kan være et våpen, et redskap til forsoning og aktivisme i praksis. Begge filmene har gått sin seiersgang på de mest toneangivende filmfestivalene og vunnet en lang rekke priser.

Omtale: Cinemateket i Oslo